LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
1920   21222324252627   2829303101


Yle Radio 1
Lauantai 19.8.2017

6.00  Yle Uutiset

6.05  Hartaita säveliä
Neumark: Ah, tiesi usko haltuun Herran (Cetus Noster ja Jarmo Julkunen, teorbi). A. Soinne: Tuonne, tuonne kaipaan (Oulun kamarikuoro/Markku Jounela). Berthier: Vain Jumalassa rauhan sieluni saa (Tuohus-kuoro ja -yhtye/Juha Vintturi). Tuppurainen: Maa järkkyy, murtuu (virsi 925b) (Simo Mäkinen, laulu, ja Pekka Suikkanen, urut). Berthier: Nostamme silmämme (Tuohus-kuoro ja -yhtye/Juha Vintturi). Kansansäv.: Mua siipeis suojaan kätke (virsi 552:1) (Psallamus-kuoro, joht. Imo Riihimäki)

6.25  Aamusoitto
Stradella: Sinfonia nro 12 (Ingrid Matthews, viulu, Mary Springfels, viola da gamba, Paul O'Dette, arkkiluuttu, ja Barbara Weiss, urut). Quantz: Käyrätorvikonsertto Es-duuri. (Barry Tuckwell ja St. Martin-in-the-Fields -kamariork./Iona Brown). Pescetti: 2. osa sonaatista c-molli cembalolle. (Xavier de Maistre, harppu) Marcello: Adagio oboekonsertosta d-molli (Paolo Grazzi ja Il Giardino Armonico).

6.56  Päivän mietelause
Eila Kivikk?ahon runo Laulu teoksesta Eila Kivikk?ahon kootut runot.

7.00  Yle Uutiset

7.03  Aamusoitto
Ravel: Pavane (Minnesotan ork./Eiji Oue). T. Kuusisto: Consolation (Lohdutus) (Erkki Rautio, sello, ja Izumi Tateno, piano). Dvorák: Klid (Hiljaisuus) (Jacqueline Du Pré, sello, ja Chicagon SO/Daniel Barenboim). Grieg: Air sarjasta Holbergin ajoilta op.40 (Juho Pohjonen, piano). Barber: Adagio jousille. (Monte Carlon FO/Lawrence Foster). Brahms: Andante grazioso Pianotriosta nro 3 c-molli (Joseph Kalichstein, piano, Jaime Laredo, viulu, Sharon Robinson, sello).

7.45  Hartaita säveliä
Bartling: Kutsut minut maailmaan (virsi 945) (Sanna Vuolteenaho, laulu, ja Pekka Suikkanen, urut).

7.50  Aamuhartaus
Arkkipiispa Kari Mäkinen. Suora lähetys Turusta.

7.59  Hyvää huomenta

8.00  Yle Uutiset ja sää

8.05  Kuusi kuvaa
Kuusi kuvaa -sarjassa kurkistetaan tunnettujen henkilöiden kotialbumeihin. Päähenkilö valitsee viisi merkityksellistä valokuvaa elämänsä eri vaiheista. Keskustelu käydään näiden kuvien kautta. Kuudes kuva on vielä ottamatta. Minkä kuvan hän toivoisi tulevaisuudessa albumiinsa: mikä suuri toive tai tavoite on jäänyt toteutumatta? Valokuvat ja niihin liittyviä pieniä tarinoita löytyy osoitteesta yle.fi/kuusikuvaa.

8.50  Musiikkikamari
Fauré: Unen jälkeen (Jules Eskin, sello, ja Bostonin SO/ Seiji Ozawa). Segovia: Etydi h-molli (David Russell, kitara). Grieg: Valssi kok. Lyyrisiä kappaleita (Leif Ove Andsnes, piano).

9.00  Yle Uutiset

9.10  Muistojen bulevardi
Panzuti; Dalla strada alle stelle (Jörgen Ingmann) Travis: Sie hiess Mary Ann (Freddy Quinn). Mårtenson. Kaikki minun veneeni (= Mina båtar).(Lasse Mårtenson). Mokrousov:Pesenka vljubljonnogo shofjora (Mark Bernes). Petkere: Metsän kehtolaulu (Tamara Hramova). Godzinsky: Sulle kauneimman lauluni laulan (Maynie Sirén ja Olli Pariolan yhtye). Porter: Vous faites partie de moi (Josephine Baker). Iglesias: Tällaista on rakkaus (Brita Koivunen). Farres; Qui sait, qui sait, qui sait (Luis Mariano). Jobim: Hymy, kukka ja rakkaus (Olavi Virta). Weiss: Två små röda rosor (Anders Börje). Granholm: Kissankellojen aikaan (Johnny), Malmsten; Nikkelimarkka (The Vostok All Stars). Cahn: The Things we did last summer (Nancy Wilson). Jobim/Ferreira: Samba de uma nota só/Recado bossa nova (Leroy Holmes).

10.00  Kalle Haatanen. Aiheuttaako sosiaaliturva riippuvuutta?
Perinteisesti sosiaali- ja terveyspolitiikan tehtävä on ollut markkinariippuvuuden vähentäminen. Kun markkinatalous on eri tavoin kolhinut ihmisiä, heidän tilannettaan on pyritty parantamaan erilaisilla tulonsiirroilla ja palveluilla, kertoo sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari. Sosiaaliturvassa on kuitenkin aukkoja, ja moni on tipahtanut viimesijaisen avun eli toimeentulo- ja asumistuen varaan. Samaan aikaan yleisessä poliittisessa keskustelussa on kiinnitetty huomio yhä enemmän työllistämiseen ja erilaisiin aktivointikeinoihin. Tämä rajanveto on ollut omiaan kärjistämään puheenvuoroja. Syyllistämispuheet ovat yleistyneet ja aiheesta on noussut aika ajoin suoranaista moraalipaniikkia.

10.55  Äänitarina. Kiviset.
Tämä radiodokumentti sukeltaa maalla varttuneen nuoren lapsuusmuistojen pariin. Tylsää ei ehdi olla, kun antaa mielikuvituksen laukata. Toteutus: Inka Tiainen.

11.00  Utelias äänimatkailija: Trubaduurit, Evat ja Mariat
Keskiaikaiset trubaduurit lauloivat saavuttamattomista, täydellisistä Marioista ja hekumallisista Evoista. Mutta minkälaista oli todellisten naisten elämä keskiajalla? Utelias äänimatkailija tapaa keskiajan kuvaa tutkivan Eva Ahl-Wariksen. Musiikin, tieteen ja taiteen risteyksessä Eva Tigerstedt. (Uusinta) Ohjelman musiikit: Jaufre Rudel: Lanquan li jorn son lonc en mai (Paul Hillier, laulu). Anonyymi: Estampie Royal no 6 ja 4 (Sinfonye, joht. Stevie Wishart). Bernart de Ventadorn: Can l'erba fresch' ja Non es meravelha s'eu chan (Martin Best, laulu ja säestys). Martin Codax: Quantas sabedes amar amigo (Sinfonye, joht. Stevie Wishart). Beatriz de Dia: A chantar m'er de so qu'ieu no volria (Mara Kiek, laulu, ja Sinfonye, joht. Stevie Wishart). Anonyymien soitin- ja laulumusiikkia (Clemencic Consort, joht. René Clemencic). Adam de la Halle: Jeu de Robin et Marion, ote (Ensemble Perceval, joht Guy Robert). Guillaume de Machaut: Messe de Notre Dame: Gloria (The Hilliard Ensemble). Guillaume de Machaut: Nes qu'on porroit (The Orlando Consort). Kaija Saariaho: Lohn, sopraanolle ja elektroniikalle (Dawn Upshaw, sopraano).

11.57  Päivän mietelause
Ote Elise Polkon teoksesta Soitannollisia satuja ja jutelmia. Suom. Ferdinand Ahlman vuonna 1880.

12.00  Turun tuomiokirkon kello lyö 12. Yle Uutiset ja sää

12.10  Maailmanpolitiikan arkipäivää

12.35  Kolmannen maailman puheenvuoroja. Syyrian kansalaisyhteiskunta.
Liisa Liimatainen esittelee Citizens for Syria -järjestön puheenjohtajan Hosain Ibrahimin näkemyksiä

12.50  Radio 1 vastaa
Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

13.00  Rakas ääniraita - Mitä popmusiikki on opettanut minulle elämästä
Kirjailijalla on käytettävissään satoja sivuja ja elokuvantekijällä miltei kaksisataa neliötä valkokangasta tarinansa puitteiksi. Lauluntekijä puristaa omansa keskimäärin kolmeen ja puoleen minuuttiin. Silti parhaimmillaan laulussa soi kokonainen romaani tai elokuva. Laulunmuotoisista tarinoista nautitaan tässä jaksossa.

13.55  Viikon luontoääni: tikli
Viikon luontoäänen esittelee Juha Laaksonen.

14.00  Putkinotko: Korvenraivaajan kärsimys

14.30  Mustasukkaisuutta
Toimittajana Lotta Emanuelsson.

15.00  Radioteatteri esittää: Verinen lyhty, 5/12.
Edellisessä jaksossa on selvinnyt, että maantiellä murhattu Matti Peltola, Heikkilän Annan sulhanen, oli tulossa tuomaan Heikkilän taloon suurta rahasummaa pitääkseen talon palvelijatar Kirstin hiljaa heidän menneestä aviottomasta suhteestaan. Kirjoittanut Jalmari Finne. Ohjaus: Antero Alpola. Rooleissa: Hillevi Lagerstam, Esko Roine, Seppo Laine, Martta Reima, Ismo Kallio, Pekka Autiovuori, Esa Saario,Saara Pakkasvirta, Leena Uotila, Lauri Kuosmanen, Rauha Rentola, Seppo Kolehmainen ja Arja Pekurinen, Uusinta vuodelta 1979.

15.23  Etnohetki
Marouf ja Gian Majidi: Yar (BaranBand). Kansanlaulu (Iran): Lalalala gohle laleh (Kehtolaulu) (Mahsa Vahdat, laulu).

15.30  Aristoteleen kantapää:Tuiki tuiki
Missä sijaitsevat Virsu tai Kakaravasu? Aristoteleen kantapää tähyää nyt yötaivaalle ja kysyy, mitä nimiä tähdille on annettu, miksi ja milloin? Entä kuka niitä on antanut? Pasi Heikuran vieraana oleva professori Tapio Markkanen selvittää sitäkin, miten eläimet ovat päätyneet tähtikartalle. Ohjelma on uusinta syyskuulta 2011. Sen ovat toimittaneet Pasi Heikura ja Emilia Cronvall.

15.55  Yle News

16.00  Yle Uutiset ja sää

16.05  Faunin iltapäivä
Auber: Alkusoitto oopp. Kruununjalokivet (Detroitin SO/Paul Paray). Raitio: Kukkien kuningatar (Tapiola Sinfonietta/Tuomas Hannikainen). Serrano: Laulu zarzuelasta Maurikuningatar (Teresa Berganza, mezzosopraano, ja Englantilainen kamariork./Enrique García Asensio). Chopin: Masurkka fis-molli (Jevgeni Kisin, piano). Weber - Mahler: Välisoitto oopp. Kolme Pintoa (Venäjän kansallinen ork./Mihail Pletnjov). Verdi: Don Carlosin ja Rodrigon duetto oopp. Don Carlos (Carlo Bergonzi, tenori, ja Dietrich Fischer-Dieskau, baritoni, sekä Covent Garden -oopperan kuoro ja ork./Georg Solti). Paganini: Rondoncino sonaatista n:o 1 A-duuri (Itzhak Perlman, viulu, ja John Williams, kitara). C.P.E. Bach: Allegro assai sellokonsertosta B-duuri (Mstislav Rostropovitsh ja Saint Paulin kamariork./Hugh Wolff). Wolf-Ferrari: Intermezzo oopp. Madonnan jalokivet (Minnesotan ork./Eiji Oue).

17.00  Yle Uutiset ja sää

17.15  Tavallisten ihmisten historia 2/3: Ruotsalaiset ruotusotilaat Hämeessä
Syksyllä 1721 Suomeen tuli tuhansia uusia ulkomaalaisia. Suuri Pohjansota oli syönyt miehiä Ruotsin armeijan suomalaisista joukko-osastoista. Heitä korvaamaan lähetettiin ruotsalaisia ruotusotilaita. Heikki Vuorimies on väitöskirjassaan selvittänyt, kuinka nuoret, vierasta kieltä puhuvat miehet kotoutuivat Hämeen maaseutukyliin. Ohjelman toimittaa Virpi Väisänen.

18.00  Ehtookellot: Savitaipaleen kirkon kellot

18.01  Iltahartaus
jumalanpalveluselämän kouluttaja Juhani Holma, Järvenpää

18.10  Lauantain toivotut levyt

19.00  Yle Uutiset ja sää

19.03  Suomalainen kamarikuoro esittää Jaakko Mäntyjärven sävellyksiä
Suomalainen kamarikuoro, joht. Eric-Olof Södeström, sol. Pauliina Kallio, sopraano, ja Juha Unkari, basso, esittävät Jaakko Mäntyjärven sävellyksiä: Stabat Mater Benedic anima mea Domino The tide rises, the tide falls When I heard the learned astronomer Canticum calamitatis maritimae Alleluia delle pietre dure The Lord's Prayer Die Stimme des Kindes Herbsttag Kirjoittaa on minull' miel' ja CCCX teoksesta SALVAT 1701 Helsingin Paavalinkirkossa 13.8. äänitetyn konsertin toimittaa Ville Komppa.

20.40  Illasta ja aamun koista - musiikkia Brittein saarilta
Vaughan Williams: Wenlockin reunalla (Steve Davislim, tenori, Benjamin Martin, piano, ja Hamer-kvartetti); Fantasia Thomas Tallisin teemasta (Saint Louisin SO/Leonard Slatkin). Maxwell Davies: An Orkney wedding, with sunrise (Nancy Crutcher Tunnicliffe, säkkipilli, Max Hobart, viulu, Boston Pops./John Williams). Purcell: O sing unto the Lord (Saint Thomasin mies- ja poikakuoro sekä Concert Royal/John Scott). J.S. Bach (ork. Elgar): Fantasia ja fuuga c-molli (Los Angelesin FO/Esa-Pekka Salonen).

22.00  Yle Uutiset ja sää

22.05  Neljäs kansainvälinen Maj Lind -pianokilpailu
Kooste alkuerän toisesta päivästä. Asiantuntijana pianisti ja pianopedagogi Niklas Pokki. Toimittajana Timo Asikainen.

23.00  Radio 1 vastaa
Kanavajohto kommentoi kuuntelijapalautetta.

23.10 – 7.00  Yöklassinen.
J.S. Bach: Toccata d-molli (Richard Morris, urut). 23:18 Solnitz: Sinfonia A-duuri (Musica ad Rhenum). 23:31 Schumann: Fantasiestücke pianolle. (Earl Wild). 00:00 Josef Strauss: Houreita. (Wienin filharmonikot/Herbert von Karajan). 00:09 W.A. Mozart: Kvintetto klarinetille ja jousille A-duuri (Music from Aston Magna/Daniel Stepner). 00:41 Brahms: Konsertto viululle, sellolle ja orkesterille a-molli (Itzhak Perlman, viulu, Yo-Yo Ma, sello, ja Chicagon SO/Daniel Barenboim). 01:14 Beethoven: Sinfonia n:o 6 F-duuri (Pastoraali). (RSO/Sakari Oramo). 01:53 Stravinsky: Divertimento viululle ja pianolle baletin Haltijattaren suudelma mukaan. (Ray Chen, viulu, ja Timothy Young, piano). 02:16 Wagner: Loppukohtaus oopp. Jumalten tuho. (Margaret Harshaw, sopraano, ja Clevelandin ork./George Szell). 02:35 Gottschalk: The Dying poet (Kuoleva runoilija), meditaatio pianolle. (Eugene List). 02:41 Borodin: Sinfonia n:o 2 h-molli (Sankarillinen). (Seattlen SO/Gerard Schwarz). 03:09 Elgar: Sellokonsertto e-molli. (Heinrich Schiff ja Dresdenin valtionork./Neville Marriner). 03:38 Chopin: Rondo kahdelle pianolle C-duuri. (Ljubov Bruk ja Mark Taimanov). 03:47 Wilbye: Draw on, sweet night (Saavu, suloinen yö). (The Deller Consort). 03:54 Pachelbel: Sarjat n:o 32 F-duuri, 26 d-molli, 34 G-duuri, 33 g-molli, 25 C-duuri, 36 A-duuri, 28 e-molli ja 29 e-molli (Joseph Payne, cembalo). 05:08 Nielsen: Sinfonia n:o 2 (Neljä luonnetyyppiä). (New Yorkin FO/Leonard Bernstein). 05:44 Mendelssohn: Jousikvartetto n:o 3 D-duuri (Emerson-kvartetti). 06:15 Reinecke - Köhler: Kehdosta hautaan. (Fenwick Smith, huilu, ja Hugh Hinton, piano). 06:41 Sor: Muunnelmia kitaralle (Kuusi muunnelmaa) C-duuri. (Lawrence Johnson). 06:56 J. Strauss: Ryövärigaloppi (Cincinnati Pops/Erich Kunzel).


LaSu   MaTiKeToPeLaSu   MaTiKeToPe
1920   21222324252627   2829303101