YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 10.6. klo 18.50 TV1
Uusinta su 11.6. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Sademetsän kurnuttajat (Secrets de la jungle d’ Amerique)

Avara luonto loikkaa tämänkertaisessa dokumentissaan Sademetsän kurnuttajat (Secrets de la jungle d'Amerique) sammakoiden maailmaan.

Ranskan Guayanan sademetsässä riittää vilskettä, sillä se on erilaisten sammakkolajien kotiseutua. Jotkut niistä elävät ruohonjuuritasolla, toiset korkealla puussa.

Ranskalainen Philippe Gaucher on jo kymmenen vuoden ajan tutkinut sammakoiden elämää sademetsässä. Gaucher kiipeää köyden varassa 30-40 metrin korkeuteen ja saattaa viihtyä siellä tunteja seuratessaan puussa elävän sammakkolajin puuhia.

Erityisen kiinnostunut Gaucher on sammakoiden erilaisista lisääntymistavoista. Sadat sammakot parittelevat samana yönä, koska silloin riski joutua saaliiksi pienenee.

Sammakkoheimoon kuuluu yli 3500 lajia, joista suurin osa viihtyy trooppisissa sademetsissä. Useat sammakkolajit ympäri maailmaa uhkaavat kuolla sukupuuttoon, suurimmaksi osaksi ihmisten toimien, kuten saasteiden ja tehokkaan maankäytön, vaikutuksesta. Niille tärkeät kosteikot ovat kadonneet paikoin kokonaan.

Sammakoilla on ekologisesti tärkeä merkitys monien isompien eläinten ravintoketjussa. Jos ne vähenevät huomattavasti ja ketju katkeaa, vaikutukset heijastuvat myös ketjun muihin eläinryhmiin.

Tuotanto: 13 Productions, Ranska.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Sademetsän kurnuttajat (10.6.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu