YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 20.5. klo 18.45 TV1
Uusinta su 21.5. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Gepardi - aavikon kiitäjä (Cheetahs: The Deadly Race)

Avara luonto seuraa tällä kertaa eteläisessä Afrikassa sijaitsevan Kalaharin autiomaan elämää gepardin silmin dokumentissa Gepardi – aavikon kiitäjä (Cheetahs: The Deadly Race).

Gepardi on täplikäs ja kellertäväturkkinen, häntineen yli kaksi metriä pitkä kissaeläinlaji. Se on maailman nopein maanisäkäs. Juoksunopeus saattaa yltää jopa 120 kilometrin tuntivauhtiin. Siksi se saalistaakin juoksemalla, ei väijymällä, kuten useat saalistajat. Gepardi elää Afrikassa ja Aasian eteläosissa savanneilla ja aroilla.

Valtavankokoisessa Kalaharin autiomaassa gepardin pääsaalis on springbock-kauris, joka on yhtä vikkelä kuin saalistajansa. Kahden eläinlajin juoksukilpailussa on kyse elämästä ja kuolemasta. Kumpikin laji joutuu elämään lisäksi äärimmäisen vaikeissa olosuhteissa, sillä Kalaharin autiomaan ilmastoa rasittavat kylmän ja kuuman vaihtelu sekä armottomat hiekkamyrskyt.

National Geographicin dokumentti tarkastelee gepardien elintapoja ja seuraa huolehtivaa gepardiäitiä, joka kasvattaa kolmea poikastaan kohti itsenäisyyttä. Lisäksi pääsemme todistamaan gepardien hurjia reviiritaisteluita ja saalistusretkiä. Sivuosissa näemme joukon springbock-kauriita, strutseja, gnuita, keihäsantilooppeja ja oravia.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Gepardi – aavikon kiitäjä (20.5.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu