YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 8.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 9.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Napajään selviytyjät (Masters of the Arctic Ice)

Napajäätikön eläinasukkaat joutuvat elämään äärimmäisen ankarissa olosuhteissa. Jokapäiväinen elämä käy päivä päivältä haasteellisemmaksi ilmaston lämpenemisen myötä. Illan Avara Luonto seuraa dokumentissa Napajään selviytyjät (Master of the Arctic Ice), miten Alaskan norppa ja sarvivalas pärjäävät ilmaston muutoksen aiheuttamasta jääkadosta.

Norppa on hyljelajeista pienin, mutta se on napajäätiköllä elävän karhun suurinta herkkua. Amerikkalaista Brendan Kellya Alaskan yliopistosta on jo kauan kiehtonut, miten norpat pysyvät ylipäätään hengissä ankarassa ilmastossa ja karhulauman vainoamana.

Joka vuosi Kelly matkustaa napajäätikölle hiihtäen, moottorikelkalla ja kävellen etsimään Alaskan norppia. Työ määränpäässä on äärimmäisen hankalaa, sillä norpat lymyilevät enimmäkseen hyytävän kylmässä meressä paksun jääkerroksen alla.

Kelly ottaa mallia karhujen ja inuiittien metsästystekniikasta. Apuna hänellä on labradorinnoutaja Raven, joka kykenee tarkan vainunsa avulla löytämään norpan jäänpeitteenkin alta. Yhdessä parivaljakko pyrkii selvittämään Alaskan norpan arvoitusta.

Dokumentti seuraa myös tanskalaisen Rune Dietzin työtä sarvivalaiden parissa Kanadan Baffininsaarella. Harvinaisella lajilla on ongelmia suunnistaa jääpeitteen alla varsinkin, kun jää murtuu ilmastonmuutoksen vuoksi joka vuosi aiemmin.

Dokumentti on National Geographicin tuotantoa.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Napajään selviytyjät (8.4.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu