YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 18.3. klo 18.50 TV1
Uusinta su 19.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Indonesian tuliset saaret (Indonesia: Fire Islands)

Nykyisin Indonesia muodostuu noin 17 000 saaresta, ja maassa on yli 150 toimivaa tulivuorta. Noin 25 miljoonaa vuotta sitten Australian ja Aasian mannerlaatat törmäsivät toisiinsa ja niiden reunat repeytyivät kappaleiksi. Muinaisista mantereista irronneet palaset muuttuivat saariksi – vanhoiksi saariksi. Indonesian saariston luonto kuuluu ainutlaatuisimpiin ja vaihtelevimpiin maailmassa.

Indonesiassa saaria syntyy ja katoaa. Eräs pienimmistä tuliperäisistä saarista on Komodo. Siellä elää naapurisaarilta peräisin oleva harvinainen kolmemetrinen lisko. Krakataun saaren tulivuori on purkautunut kahdesti ja merenpohjasta syöksynyt laava loi paikalle uuden saaren, joka sai nimen Anak Krakatau, Krakataun lapsi.

Sulawesin pinta-ala on noin 190 000 neliökilometriä, ja sen uskotaan kuuluvan niin kutsuttuihin vanhoihin saariin. Eläimet ovat joutuneet sopeutumaan tuliperäiseen toimintaan ja eristyneisyyteen ja ovat kehittyneet ainutlaatuisiksi lajeiksi. Villieläinten lisäksi Sulawesin saarella elää noin 13 miljoonaa ihmisasukasta. Suuria metsäalueita on kadonnut, ja monet ainutlaatuiset eläimet ovat nykyisin uhanalaisia. Sulawesin läheisellä Sangehin saarella sijaitsee massiivinen kerrostulivuori, joka on Indonesian vaarallisimpia.

Sumatran saarella on yhä kolmisenkymmentä hyvin aktiivista tulivuorta, ja pohjoisosassa on kuuluisa Toban kraatteri. Suurimmasta räjähdyksestä jäi jäljelle vain Tobajärvi. Purkaus oli niin laaja, että se synnytti 100 kilometriä leveän kraatterin, maailman suurimman tuliperäisen muodostuman. Arvellaan, että purkaus aiheutti maailmanlaajuisen ilmastonmuutoksen. Kauan jatkuneen tuliperäisen toiminnan vuoksi ei ole mikään ihme, että Sumatran maaperä on niin hedelmällinen ja siellä kasvavat koko saariryhmän korkeimmat ja tiheimmät metsät. Saari on myös eläinten ja mahtavien kasvien aarreaitta. Saaresta on tullut turvapaikka varsinkin yhdelle aasialaiselle eläimelle, orangille. Nykyisin niitä esiintyy vain Sumatralla ja läheisellä Borneon saarella.

Ihmiset ovat asettuneet kaikkialle tämän tulivuoriketjun varrelle. Indonesian pääsaarella Jaavalla asuu yli 120 miljoonaa ihmistä ja se on maailman tiheimmin asuttu saari. Maaperä on niin hedelmällistä, että se antaa kolme riisisatoa vuodessa. Jaavalla on 42 tulivuorta, jotka purkautuvat melkein jatkuvasti. Satojen tuhansien ihmisten on kehotettu olemaan varuillaan, sillä yksi tulivuorista, Merapi, voi purkautua milloin tahansa.

Balilla sinnittelee luonnonvaraisena maailman harvinaisimpiin kuuluva lintu, balinkottarainen. Vajaan 200 kilometrin päässä Balilta sijaitsee Sumbawan saari. Vuonna 1815 saarella sijaitseva tulivuori purkautui, joka viilensi koko maapallon ilmastoa ja sen seurauksena aiheutui laajalti katovahinkoja.

Pienet Bandan maustesaaret ovat varsinaisesti vedenalaisten tulivuorten huippuja. Saarilla on ollut merkittävä osa maailmankaupassa, sillä saariryhmä oli keskiajalla maailman ainoa paikka, jossa kasvoi muskottipuita.

Indonesian vesillä on harvinaisen paljon eri merieläimiä, yli kaksi tuhatta lajia, eikä se johdu sattumasta. Maaeläimet tulivat alueelle mannerlaattojen mukana Aasiasta ja Australiasta, ja samalla tavalla alueelle saapuivat myös merieliöt. Indonesian saaria ympäröivässä meressä on lukemattomia erilaisia elinympäristöjä. Saaristossa on enemmän mangrovemetsiä kuin missään muualla maailmassa.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Indonesian tuliset saaret (18.3.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu