YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 25.2. klo 18.45 TV1

AVARA LUONTO: Maan pienimmät (Life in the Undergrowth)

Valloittava Sir David Attenborough esittelee viisiosaisessa lumoavassa luontosarjassa mullan alla mönkijöitä ja sen päällä liitäjiä. Maan pienimmät (Life in the Undergrowth) on huikea tutkimusmatka hyönteisten ja muiden selkärangattomien maailmaan, jonka tarina alkoi jo 400 miljoonaa vuotta sitten.

Selkärangattomat ovat eläinkunnan menestynein ryhmä. Ne ovat valloittaneet planeetan joka sopen. Jokaista ihmistä kohden maapallolla on 200 miljoonaa selkärangatonta. Maan pienimmät näyttää ne lähietäisyydeltä ja paljastaa ihmissilmälle pikkuruisimmatkin salaisuudet. Mitä tuumitte esimerkiksi banaanikärpäsen hurjista pariutumisrituaaleista?

Maan pienimmät –sarjassa näytetään myös, miten hämähäkki viskaa verkon saaliseläimen päälle ja kuinka costaricalainen neidonkorento lentää vesiputouksen läpi. Entä tiesittekö, kuinka voimakas on maailman vahvin hyönteinen, titaanijäärä? Tai että kimalaisetkin harjoittavat politiikkaa?

Ei ihme, että Sir Davidin mukaan hänellä on maailman paras työ. Tämän suuren tv-persoonallisuuden mukana ojanpohjiltakin voi löytää huikeita elämyksiä maan pienimpien valtakunnasta.

Sarjan on tuottanut BBC.

Sarjassa nähdään jaksot:

1/5: Selkärangattomien maihinnousu
David Attenborough sukeltaa uudessa sarjassaan pienten ötököiden ja hyönteisten hämmentävän monimuotoiseen maailmaan. Tarina alkoi jo 400 miljoonaa vuotta sitten.

2/5: Ilmojen teille
Millaisia lentotaitureita selkärangattomien maailmassa tavataan? Costaricalainen neidonkorento voi lentää vesiputouksen läpi. Entä kuinka voimakas on maailman suurin hyönteinen, titaanijäärä?

3/5: Silkinkutojat
Silkki on selkärangattomien suuri keksintö ja hämähäkit ovat todellisia kutojamestareita. Eräs laji kutoo silkistä verkkoja viskatakseen ne tilaisuuden tullen saaliseläimen päälle.

4/5: Yhteistyön etuja
Selkärangattomien maailmassa viritellään paitsi pyydysverkkoja myös ällistyttäviä yhteistyöverkostoja kasvien ja muiden eläinten kesken. Amazonasin muurahaisilla on oma hoitometsänsä.

5/5: Superyhteiskunnat
Eräät hyönteislajit elävät valtavissa yhteiskunnissa, mutta kuinka sopuisasti? Kimalaiset osaavat myös vehkeillä. Termiittikekoon saattaa hyökätä joukko julmia muurahaisia.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Maan pienimmät, osa 3 (25.2.2006 ja 8.7.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu