YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 4.2. klo 18.50 TV1
Uusinta su 5.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Irlanti, veistetty saari (Ireland - The Sculpted Isle)

Avaran luonnon dokumentti Irlanti, veistetty saari (Ireland - The Sculpted Isle) tekee tutkimuskierroksen seuduille, jotka ovat muotoutuneet ainutlaatuisiksi nähtävyyksiksi miljoonien vuosien kuluessa. Irlannin luonnonihmeisiin ovat jättäneet jälkensä sääolosuhteet sekä ihmisen vuosituhansia kestänyt tiivis yhteys luontoon.

Mielikuva Irlannista liittyy usein vihreisiin niittyihin. Saaren luonto pitää sisällään paljon muutakin. Aloitamme matkan Antrimin rannikolla sijaitsevasta Giant’s Causewaysta. Se on 65 miljoonaa vuotta sitten syntynyt sadan metrin korkuinen laavamuodostuma, joka muistuttaa Irlannin vulkaanisesta menneisyydestä.

Matka jatkuu Irlannin pisimmälle joelle, Shannonille. Siellä tapaamme muun muassa ruisrääkkäparven, joka valmistautuu siirtymään talveksi lämpimimmille seuduille. Shannon on myös pullokuonodelfiinien kotipaikka.

Shannonilta siirrymme Irlannin lounaisosaan Kerryn alueelle, joka on maaperältään Irlannin hedelmällisintä. Ei siis ihme, että siellä on hyvin rikas eläin- ja kasvikanta.

Seuraavaksi Vihreän saaren kierros kulkee Burrenia pitkin. Sen kalkkinen maaperä ja pehmeä ilmasto ovat synnyttäneet alueelle mielenkiintoisen kasviston.

Dokumentti Irlannin hämmästyttävän monipuolisesta luonnosta sekä ihmisen ja luonnon välisestä yhteydestä päättyy Connemaran kansallispuistoon, jossa kasvaa muun muassa orkideoita ja laiduntaa hevosia.

Tuotanto: BBC.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Irlanti, veistetty saari (4.2.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu