YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 7.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 8.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kosteikko sykkii elämää (Våtmarkernas hemlighet)

Maan ja veden vuoropuhelusta syntyy ainutlaatuisia biotooppeja. Sellaisia ovat myös kosteikot eli suoalueet, jokisuistot, lammet ja rämeet, jotka säätelevät koko maapallon vesitasapainoa. Avaran luonnon dokumentti Kosteikko sykki elämää (Våtmarkernas hemlighet) tutustuttaa meidät Pohjois-Ruotsin Jämtlannin upeisiin kosteikkoalueisiin.

Kosteikkojen ekosysteemit kuuluvat maailman rikkaimpiin. Runsasravinteisella alueella viihtyy erittäin monipuolinen kasvilajisto sekä lukematon määrä erilaisia eliöitä ja kasveja. Ohjelmassa seurataan pohjoisruotsalaisten kosteikkojen elämää keväästä kevääseen ja nähdään niin erilaisia vesilintuja, harvinaisia hyönteisiä kuin eksoottisia kasvejakin.

Ilmastonmuutos uhkaa vähentää myös kosteikkojen monimuotoisuutta. Lämmennyt ilmasto kuivuttaa soita, mutta myös merenpinnan nousu tuhoaa herkkiä kosteikkoalueita. Maan ja veden toimiva dialogi on elintärkeää ihmisille, sillä se takaa makean veden saatavuuden. Kosteikon toiminta muistuttaa pesusientä: se sitoo saasteita ja puhdistaa vesiä.

Luontodokumentin on tuottanut ruotsalainen AV-Media.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Kosteikko sykkii elämää (7.1.2006)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu