YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 17.12. klo 18.50 TV1
Uusinta su 18.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Jänöjussi ja aurinko (Tale of the Hare and the Sun)

Voiko aurinko vaikuttaa jäniskantojen vaihteluihin? Pohjois-Amerikan alkuasukkaiden mukaan näin on. Uusimmat tutkimukset viittaavat siihen, että vanha myytti jänisten ja auringon liitosta ei ehkä ole aivan tuulesta temmattu.

Avaran luonnon dokumentissa Jänöjussi ja aurinko (Tale of the Hare and the Sun) seurataan jäniksiä ja niiden saalistajia Kanadan Yukonissa, sekä selvitetään vanhan intiaanilegendan todenperäisyyttä.

Pohjois-Amerikan alkuasukkaiden mukaan jänikset ovat auringon jumalan erityisessä suojeluksessa. Vanha tarina kertoo auringon säteiden suojelevan jänöjä saalistajilta. Yllättäen väitteelle saattaa jopa löytyä tieteellistä pohjaa. Tutkijoiden mukaan Yukonin jäniskannat sekä auringonpilkut näyttäisivät nimittäin vaihtelevan samanlaisissa yhdentoista vuoden sykleissä.

Yukonissa jäniksiä uhkaavat lukuisat viholliset, muun muassa ilvekset ja metsästäjät. Dokumentissa seurataan paitsi Kanadan jäniksiä mutta myös niiden kaukaisten sukulaisten elämää Keski-Euroopan maissa. Jänisten määrä on kasvussa kaikkialla - eikä ihme. Naaras kun synnyttää useita poikasia kerrallaan ja saattaa saada jopa kolme poikuetta vuodessa.

Dokumentin on tuottanut itävaltalainen Interspot.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Jänöjussi ja aurinko (17.12.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu