YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 10.12. klo 18.50 TV1
Uusinta su 11.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Putoavat järvet (Land of the Falling Lakes)

Avaran luonnon dokumentti Putoavat järvet (Land of the Falling Lakes) esittelee Kroatian itäkolkassa sijaitsevan Plitvicen kansallispuiston, jota on sanottu maailman kauniimmaksi luonnonpuistoksi.

Plitvicen henkeäsalpaavat maisemat ovat syntyneet miljoonien vuosien aikana kalkkikivipitoiselle alueelle. Veden virtaus on syövyttänyt pehmeää kallioperää, jolloin paksut kalkkikivikerrokset ovat kuluneet karstimaaksi eli erikoiseksi kumpuilevaksi maisemaksi. Maahan on sen jälkeen muodostunut kuudentoista kristallinkirkkaan järven erikoinen ryhmä, jota yhdistävät mahtavat vesiputoukset.

Alueen metsät ja järvet kätkevät sisuksiinsa monenlaista elämää. Kansallispuiston maisemissa näkee niin susia, villisikoja kuin karhujakin. Plitvice oli vähällä tuhoutua sodan aikana, mutta Unescon suojelukohde saatiin pelastettua ja se on nyt turistien suosima matkailukohde. Lintubongarit käyvät seuraamassa alueen monipuolista lintukantaa, josta dokumentissa nähdään pöllö ja haikara. Eläimet ovat vallanneet myös alueen upeat tippukiviluolat. Niissä asuu ainakin salamantereita ja hiiriä. Myös viileät vedet kuhisevat elämää – solissa uiskentelevat ainakin saukko, kilpikonna ja rapu.

Upeita talvikuvia sisältävän luontodokumentin on tuottanut itävaltalainen Science Vision.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Putoavat järvet (10.12.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu