YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 26.11. klo 18.50 TV1
Uusinta su 27.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Jääkarhujen parissa (Face to Face with the Ice Bear)

Jääkarhut ovat pohjoisten jäätikköalueiden ehdottomia valtiaita. Japanilainen luontokuvaaja Mitsuaki Iwago teki luontokuvauksen historiaa ja vietti puolitoista vuotta Kanadassa, Hudsoninlahden liepeillä kuvaten jääkarhujen elämää. Avaran luonnon dokumentissa Jääkarhujen parissa (Face to Face with the Ice Bear) seurataan eläinten vuotta sekä luontokuvaajaan haastavaa työtä karuissa olosuhteissa.

Jääkarhut ovat yksinäisiä vaeltajia, ja naaras ja uros tapaavat toisensa yleensä vain paritellakseen. Pienet pennut syntyvät keskellä kylmintä talvea, vaikka eläimet eivät nukukaan talviunta. Pentujen ensimmäisten elinkuukausien aikana emo pysyttelee niiden kanssa lumiluolassa. Pikku hiljaa pienet karvapallot vahvistuvat ja ovat valmiita seuraamaan emoa lyhyille pyyntiretkille.

Hudson Bay´n karhut viettävät suuren osan ajastaan kuivalla maalla. Kun jäät keväisin sulavat, ne vetäytyvät jopa satojen kilometrien matkan päähän sisämaahan. Talven tultua jääkarhut taas pyrkivät takaisin merta kohti kalastamaan ja pyytämään hylkeitä. Jokavuotinen vaellus on pitkä ja rankka. Sen jälkeen eläimet pysyttelevät aloillaan ja keräävät voimia. Leppoisasta ulkomuodostaan huolimatta jääkarhu on hurja peto, jonka ruokavalioon sen luontaisella asuinalueella kuuluvat pääasiassa hylkeet. Ruoan ollessa vähissä ne kuitenkin ruokailevat jopa kaatopaikalla. Karhujen lisäksi eksoottisessa eläindokumentissa nähdään mm. maitovalaita, kettuja ja hanhia. Ohjelman on tuottanut japanilainen NHK.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Jääkarhujen parissa (26.11.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu