YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 12.11. klo 18.55 TV1
Uusinta su 13.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Leijonaemo ja antilooppivasa (Heart of a Lioness)

Luonnontieteilijä Saba Douglas-Hamiltonia kohtasi hämmentävä näky kenialaisessa Samburun luonnonpuistossa - leijonanaaras hoivasi pientä keihäsantiloopin vasaa. Kamunyak-niminen nuori leijona oli ”adoptoinut” poikasen kaksi viikkoa aiemmin ja hoiti sitä nyt kuin omaa jälkeläistään. Vastaavaa ei ollut maailmassa koskaan aiemmin tapahtunut, ja paikalliset asukkaat pitivät asiaa ihmeenä ja pyhänä enteenä.

Mikä oli saanut leijonan hoivavaiston heräämään? Avaran luonnon dokumentissa Leijonaemo ja antilooppivasa (Heart of a Lioness) seurataan kahden erilaisen lajin rinnakkaiseloa ja luonnonlait ylittävän hoivavietin kehittymistä. Douglas-Hamiltonin mukaan poikkeuksellisen ilmiön takana on mitä ilmeisimmin naaraan yksinäisyyden ja lauman menetyksen aiheuttama trauma. Pieni vasa on lajitovereistaan eroon joutuneelle leijonalle tärkeä sosiaalinen kontakti.

Leijonan ja antiloopin yhteiselo ei kuitenkaan suju ongelmitta. Saalistajien asuttamassa maassa vaarat uhkaavat alati heikkoa poikasta, ja leijonaemo joutuu tekemään kaikkensa estääkseen pienen vasan joutumisen petojen saaliiksi.

Ainutlaatuista kuvamateriaalia sisältävän hellyttävän luontodokumentin on tuottanut isobritannialainen ORTV.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Leijonaemo ja antilooppivasa (12.11.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu