YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 20.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 21.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Saukkojen salainen elämä

Saukko on viehättävä, älykäs ja leikkisä otus. Se on vesielämään totutellut nisäkäs, näätäeläin, joka pysyttelee mielellään omissa oloissaan piilossa ihmisten katseilta. Maan kamaralla saukkojen liikehdintä näyttää hupaisalta, mutta veteen päästessään ne ovat elementissään.

Suomessa elävän saukkolajin metrin pituisen ruumiin jatkeena on 40 senttimetrin pituinen häntä. Etelä-Amerikassa asustava jättiläissaukko voi kasvaa liki kaksimetriseksi.

Saukot syövät kaloja, vesilintuja ja äyriäisiä. Pohjois-Amerikan merisaukot herkuttelevat usein simpukoilla, jotka ne rikkovat vatsansa päällä pitämäänsä kiveä vasten.

Aasiassa asustaa lyhytkarvasaukko, josta kalamiehet ovat saaneet itselleen herttaisen seuralaisen. Valitettavasti varsinkin Euroopassa saukot ovat joutuneet ahtaalle. Suomessa lajia esiintyi aikoinaan koko maassa, kunnes sen kanta harveni liiallisen metsästyksen vuoksi.  

Nyt Suomessa elävät saukot on rauhoitettu ja kanta saatu suuremmaksi. Maassamme elää tällä hetkellä noin 2000 yksilöä, kun taas eteläamerikkalaisia jättiläissaukkoja arvellaan olevan noin 5000.

Saukkojen salainen elämä (Secret Life of Otters) tuotanto BBC.

Ohjelmien testitys Teksti-tv:n sivulla 333.
Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Saukkojen salainen elämä (20.11.2004)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu