YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 15.10. klo 18.55 TV1
Uusinta su 16.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Sarvet Afrikan yllä (Horns in the Grass)

Puhvelit, antiloopit ja gasellit ovat Afrikan todellisia valtiaita. Ne selviytyvät eri puolilla mannerta vaikeissa oloissa, vaikka niitä uhkaavat niin saalistajat, kuivuus kuin ihminenkin.

Eläinten tehokkain selviytymiskeino ei ole taitava sarvien käyttö, vaan joukkovoima - ja märehtiminen! Sarvia tarvitaan vain taisteluun lajitoverien kanssa.

Avaran luonnon dokumentissa Sarvet Afrikan yllä (Hornträger in der Savanne) tavataan mm. keihäs- ja hirviantilooppeja Kaakkois-Afrikassa sekä puhveleita ja gnuita Itä-Afrikassa.

Laajoilla savanneilla ja aroilla laiduntavat eläimet ovat sopeutuneet karkean ja sitkeän ruohon muodostamaan ruokavalioon. Näitä kasvissyöjiä metsästävät monet nopeat petoeläimet kuten leijonat ja gepardit.

Ruohomerestä nousevat kalliosaarekkeet ovat oivallisia tähystyspaikkoja väijyville saalistajille. Avoin maasto suosii petoeläinten saalistustekniikkaa, ja ainakin gasellit saavat olla jatkuvasti varuillaan ja valppaina, jotteivät päädy petojen kitaan.

Vaikka ruohonsyöjät eivät pääsekään piiloutumaan saalistajiltaan, ne kykenevät pakenemaan hyvin nopeasti pitkien jalkojen ja kevyen ruumiinrakenteensa ansiosta.

Eksoottisen eläindokumentin on tuottanut saksalainen ZDF.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Sarvet Afrikan yllä (1.8.2009)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu