YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 13.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 14.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kalaharin mesimäyrät

Kalaharin laaja aro- ja aavikkoalue sijaitsee Afrikan eteläosassa Zambezi- ja Oranjejoen välissä.  Se on huikaisevan laaja, noin miljoona neliökilometriä kattava alue. Kalaharista kulkee monenlaisia tarinoita. David Livingstone oli ensimmäinen eurooppalainen, joka teki vuonna 1849 autiomaahan raskaan vaellusmatkan.

Alueella asustaa monenlaisia eläinlajeja. Yksi kiehtovimmista on hellyttävän näköinen mesimäyrä. Avara luonto seuraa dokumentissa Kalaharin mesimäyrät (Honeybadgers of the Kalahari) pienen ahmatin päivittäisiä seikkailuja, joista ei puutu dramatiikkaa, jännitystä eikä komiikkaa.

Ulkoisesta olemuksestaan huolimatta mesimäyrä on julma petoeläin, joka saalistaa jopa 10-metrisiä käärmeitä. Sen päivittäistä ravintoa ovat myös linnut, skorpionit ja liskot. Mäyrä on perso makealle, ja sen herkkua ovat hunaja ja mehiläisten vahakennot. Pieni, noin 80 senttimetriä pitkä ja 15 kiloa painava otus pärjää kovassa maailmassa erityisen puolustuskeinonsa ansiosta. Se ruiskuttaa perärauhasistaan haisevaa eritettä jokaisen tunkeilijan päälle. Pienet mesimäyrän poikaset saavat turvallisen alun elämälleen huolehtivaisen emon hoteissa. 

Tuotanto National Geographic.

Testaa tietosi: Kalaharin mesimäyrät (13.11.2004)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu