YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 25.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 26.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Galapagos

1/3. Synty. Uudessa kolmiosaisessa luontosarjassa David Attenborough tutustuu syrjäisten Galapagossaarten ainutlaatuiseen luontoon. Saarten tuntumassa on useita syviä merivirtoja, joiden kuljettama ravintopitoinen vesi ylläpitää valtavaa elämän kirjoa ryhävalaista merileijoniin ja pingviineihin. Ensimmäisessä jaksossa Attenborough tarkastelee tuliperäisten saarten syntyä. Kuinka ensimmäiset kasvit ja eläimet aikoinaan sinne saapuivat?

Maata pitkin liikkuvat eläimet eivät ole päässee eristyksissä oleville saarille kuin poikeustapauksissa, mutta sen sijaan kasvit, linnut ja matelijat alkoivat asuttaa Galapagossaaria pian saarten muodostumisen jälkeen. Pasaatituuli kuljetti sinne kasvien siemeniä ja pieniä hyönteisiä. Ajopuiden matkassa saattoi saapua selkärangattomia. Oman elintilan löytäminen vaati sopeutumista, ja ensi viikon jaksossa otetaan selvää, mitä erikoisuuksia luonnon laboratoriossa syntyi.

Tuotanto: Sky Vision.

Sarjasta nähdään aiemmin päivällä ylimääräinen dokumentti, joka kertoo, miten luontosarja tehtiin ja millaisia havaintoja David Attenborough on Galapagossaarista pitkän uransa aikana tehnyt.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Galapagos: Synty 1/3 (25.1.2014)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu