YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 27.8. klo 18.40 TV1
Uusinta su 28.8. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Delfiinilahdella

Delfiinin taiturihyppy läpi tyynen merenpinnan on vaikuttava ja ihmeellinen näky. Delfiinit ovat merelliseen ympäristöönsä täydellisesti sopeutuneita nisäkkäitä, mutta miten ne tekevät mestarilliset kierteishyppynsä?

TV1:n illan Avara luonto –dokumentti Delfiinilahdella (Spinner Dolphins) kertoo, miten pitkäkuonodelfiinin elintapoja on tutkittu Brasilian rannikolla. Delfiinit ovat arkoja ja niitä näkee harvoin. On vain muutama paikka, jossa ne pariutuvat ja lisääntyvät.

Yksi sellainen paikka on Fernando de Noronhan saariryhmä. Joka aamu 300 delfiinin parvi palaa avomereltä lahden suojaan. Varmaa ei ole, että ne tulevat sinne suojan vuoksi, mutta toisin kuin avomerellä, ne ovat paremmin turvassa saalistajilta.

Ohjelmassa tutkitaan delfiinien käyttäytymistä ja käydään niiden mukana pinnan alla. Ohjelmassa kerrotaan myös delfiinien anatomiasta. Ei pelkästään sitä, miten ne pystyvät hyppäämään mestarihyppynsä, vaan myös miksi. Tutkijat uskovat, että se on kommunikointitapa. Jose Martins Junior on tutkinut delfiinien käyttäytymistä 10 vuotta.

Dokumentin on tuottanut uusiseelantilainen NHNZ.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Testaa tietosi: Delfiinilahdella (27.8.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu