YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 14.12. klo 18.45 TV1
Uusinta su 15.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kummajaisten kotimeri (The Sea's Strangest Square Mile)

Indonesian vesillä on neliömailin suuruinen alue täynnä toinen toistaan oudompia meren asukkeja. Ensi silmäyksellä merenpohja muistuttaa kuun maisemaa: on kuin hedelmättömässä mustassa hiekassa ei asuisi ristinsielua. Tarkempi tutkimus kuitenkin paljastaa eläimiä, joita ei esiinny missään muualla maapallolla.

Kolmimetrinen sokea mato, jolla on karhunrautoja muistuttava kita, on yksi pinnan alla vaanivista saalistajista. Kalat ovat jähmettyneet paikalleen ja sulautuvat maastoon suojavärinsä turvin – kunnes ampaisevat pahaa-aavistamattoman saaliin perään salamannopeasti ja nielaisevat sen kokonaisena. Muuan otus kykenee havaitsemaan valoa sellaisissakin paikoissa, missä mikään muu olento maailmassa ei näe mitään.

Ankarat olosuhteet saavat otukset kilpailemaan keskenään. Liikkumaton, kivenkaltainen möykky tai mustasta hiekasta kohoavat leuat saattavat koitua kohtalokkaaksi. Pärjätäkseen eläimet ovat kehittäneet omalaatuisia selviytymiskeinoja: kykyä jähmettyä paikalleen, sulautua silmänräpäyksessä maastoon, myrkyttää vihollinen tai puolustautua sen hyökkäykseltä.

Illan dokumentti ei ole perinteisin vedenalainen elokuva värikkäine kaloineen ja herttaisine delfiineihin, vaan katsaus valtameren tuntemattomampiin kolkkiin ja sen kummallisiin asukkeihin. Silti täälläkin eläimet kasvattavat jälkeläisiään ja jatkavat sukua kuten missä tahansa muualla.

Tuotanto: Shark Bay Films, 2011.

Suomenkielinen selostus: Tuomo Holopainen. Halutessasi voit myös valita digiboksilta John Boylen alkuperäisen selostuksen ja katsoa sen suomenkielisin tekstein.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 15.55.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu