YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 7.12. klo 18.45 TV1
Uusinta su 8.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kolibrien taikaa (Hummingbirds)

Kolibrien hohtavat värit ja lentotaidot ovat vertaistaan vailla. Ne lentävät ilmassa etu- ja takaperin, jopa ylösalaisin. Toisaalta nopeus ja kiihkeä elämänrytmi vaativat veronsa: lintujen pitää saada ravintoa 15 minuutin välein, muuten ne nääntyvät nälkään.

Nämä pienimmät tasalämpöiset eläimet ovat täysin riippuvaisia kukista, mutta suhde on elintärkeä myös kukille. Suurin osa niistä elää Etelä-Amerikassa seuduilla, jossa aamut ovat viileitä ja kosteita. Perhoset ja hyönteiset ovat kankeita kylmässä säässä, joten kasvit tarvitsivat pölytykseen toisen siivekkään. Evoluutio teki kolibreista erinomaisia lentäjiä, ruumiinrakenteesta keveän ja nokasta pitkän ja ohuen. Ne lensivät joka säällä ja kantoivat siitepölyä kukasta kukkaan. Pitkä kumppanuus kasvien kanssa oli alkanut.

Texasissa valmistautuu 14 miljoonaa rubiinikurkkukolibria tuhansien kilometrien matkalle Meksikoon. Muuttolinnut saavat apua myös paikallisilta asukkailta, mutta tutkijoille on silti yhä arvoitus, miten näin pieni lintu pystyy ylittämään Meksikonlahden yhdessä yössä.

Suomenkielinen selostus: Inari Nuutero. Halutessasi voit myös valita digiboksilta David Attenborough’n englanninkielisen selostuksen ja katsoa sen suomenkielisin tekstein.

Tuotanto: Terra Mater Factual Studios, 2012.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 15.55.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: 2013: Kolibrien taikaa (7.12.13)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu