YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 5.10. klo 18.45 TV1
Uusinta su 6.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kaksi merten valtakuntaa (Desert Seas)

Kaksi merta ympäröi Saudi-Arabiaa. Punainenmeri ja Persianlahti ovat melko erilaisia, mutta ne kätkevät silti syvyyksiinsä ja rannoillensa monia luonnon monimuotoisuuden ihmeitä.

Persianlahti näyttää ensisilmäyksellä vaatimattomalta verrattuna Punaisenmeren näyttävään luontoon. Kuumuus ja suola ovat tehneet tuhojaan matalavetisessä Persianlahdessa. Vain 20 vuotta sitten alueella käytiin sotaa, jonka aikana tapahtui yksi historian pahimmista öljyonnettomuuksista. Valtaosa meren eläimistä ja kasveista kuoli. Elämä on kuitenkin palannut. Vesikasvit valtaavat merenpohjan hiekka-alueita, erittäin myrkylliset merikäärmeet luikertavat saaliiden perässä ja merimetsot kalastavat sen rannoilla.

Punaisenmeren vesi on kirkasta ja sen pohjassa on häikäisevän värisiä koralliriuttoja ja kirjavia kaloja. Sen vesi on kuitenkin vähäravinteisempaa kuin Persianlahden vesi, ja herkästi vaurioituvat koralliriutat ovat vilkkaasti liikennöidyn laivareitin vieressä. Kuinka Punaisenmeren koralliriutta voitaisiin ehkä pelastaa?

Tuotanto: Icon Films

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Kaksi merten valtakuntaa (5.10.13)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu