YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 28.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 29.9. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Tyynenmerenlohen kutujoki (Salmon Forest)

Tyynenmerenlohet palaavat kesän alkaessa samalle joelle, jossa ne aikoinaan syntyivät. Osa päätyy nälkäisten saalistajien suuhun, mutta lohilla on mätimunansa laskettuaan merkitystä myös koko kutujoen metsäluonnolle.

Lisääntymisvietti ajaa lohia joen yläjuoksulle, mutta aluksi veden pinta voi olla liian alhainen. Vain muutama onnistuu pääsemään ylävirtaan, ennen kuin runsaat sateet käynnistävät joukkovaelluksen. Vaellus vie monelta voimat, ja lohet kuolevat viimeistään lisäännyttyään. Ei tiedetä, miten lohet osaavat tulla lisääntymään samalle joelle, missä ne aikoinaan syntyivät, eikä sitä, miksi ne kuolevat lisäännyttyään, toisin kuin Atlantin lohi.

Lohien nousu houkuttelee paikalle karhuja. Ne ovat aluksi niin nälkäisiä, että niille kelpaavat kuolleetkin kalat. Karhut haluavat syödä rauhassa ja kantavat siksi saalistaan jopa kilometrin päähän metsään. Ne syövät kalasta vain arvokkaimmat osat. Tähteet kelpaavat metsän pienemmille eläimille, ja näin lohet rikastavat jokivarren luontoa.

Luonnonkauniissa Alaskassa kuvatussa dokumentissa nähdään myös mm. valaita, merivuokkoja ja meduusoja.

Suomenkielinen selostus: Tuomo Holopainen. Halutessasi voit valitan digiboksilta myös englanninkielisen selostuksen (selostajana Mark Rossman) ja katsoa sen suomenkielisin tekstein.

Tuottaja: Ralf Kiefner, Saksa.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Tyynenmerenlohen kutujoki, 28.9.2013

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu