YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 14.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 15.9. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Eläinarkkitehdit (Animal House)

Oma koti kullan kallis pätee myös eläimiin. Millaisia asumuksia majavat, lehdenleikkaajamuurahaiset ja kolibrit rakentavat? Kodin merkitys vaihtelee: toiset tarvitsevat pesän poikasten kasvattamista varten, toiset sateensuojaksi, jotkut, kuten eräs kontiaislaji, ei koskaan lähde pois kotoaan. Avaran luonnon dokumentti tutustuttaa eläinmaailman erikoisimpiin koteihin ja parhaimpiin arkkitehteihin.

Majava on eläinmaailman kunnianhimoisimpia rakentajia. Yksi perhe saattaa ottaa haltuun yli kilometrin pätkän joenvartta. Majavien linnakkeeseen saattaa silti tulla kutsumaton vieras, piisami.

Termiittikeko on suunniteltu tarkkaan ilmastointia, puutarhoja ja vesipisteitä myöten. Jos keon ja termiittien kokoeron suhteuttaisi ihmisiin, meillä pitäisi olla lähes kahden kilometrin korkuisia taloja.

Pronssikaarikolibri rakentaa jälkikasvulleen pussimaisen pesän, johon linnunpoikaset voi ripustaa. Lentokyvyttömät merimetsot rakentavat pesää merilevästä, jota urospuoliset linnut kokoavat sukeltamalla. Joskus ne jopa koristelevat kotiaan elävillä merisiileillä.

Tuotanto: BBC:n ja Thirteen/WNET New Yorkin yhteistuotanto.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Eläinarkkitehdit

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu