YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 4.5. klo 18.45 TV1
Uusinta su 5.5. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Maapallo lintujen silmin 1/5 (Earthflight)

1/5. Pohjois- Amerikka. Miltä maapallomme näyttää lintuperspektiivistä? Viisiosaisessa dokumentissa lennetään kuuden mantereen halki ja ihaillaan näyttäviä luonnonilmiöitä yläilmoista käsin. Pohjois-Amerikassa tutustutaan luonnon nähtävyyksiin lumihanhien matkassa ja seurataan valkopäämerikotkien ja pelikaanien kalansaalistusta. Ohitse vilahtavat luonnonpuistot ja kanjonit, San Fransiscon Golden Gate -silta ja New York.

Dokumentin päähenkilönä on lumihanhi, jonka muuttomatka ulottuu lähes koko Pohjois-Amerikan mantereen poikki. Muuttomatkalla lintuperheet pysyvät tiiviisti yhdessä, vaikka parvi voi käsittää miljoona lintua. Ensikertalaisten on opittava reitti niiltä, jotka ovat aiemmin taittaneet saman matkan. Silti yksi kerta riittää: sen jälkeen linnut muistavat oikean reitin koko loppuelämänsä.

Lumihanhiparvea väijyy Yhdysvaltain kansallislintu, valkopäämerikotka. Kotka tarkkailee, löytyisikö joukosta heikompi lintu ateriaksi, mutta äkkiä siivilleen noussut valtava parvi hämmentää kotkan kuin äkillinen lumikuuro. Kotka joutuu etsimään saalista muualta.

Ensi viikon jaksossa vuorossa on Afrikan manner. Nyt noustaan korppikotkan kyytiin silmäilemään savannilla vaeltavia eläinlaumoja ja seuraamaan flamingojen tanssia.

Tuotanto: John Downer yhteistyössä BBC.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Maapallo lintujen silmin: Pohjois-Amerikka (4.5.)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu