YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 20.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 21.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Virtahepojen valtakunta (Hippo Supremacy)

Sambian Luangwajoen virtahevot ovat maapallon painavimpia eläimiä. Vaikka ne osaavat arvostaa lekottelua päivänpaisteessa, ne voivat hetkessä ärsyyntyä ja näyttää hurjan luontonsa.

Virtahevot ovat sopeutuneet vesielämään, ja niiden kaukaisia sukulaisia ovatkin mm. valaat ja delfiinit. Kuivan kauden koittaessa ne viilentävät kehoaan mudassa, kun joen vesi ei riitä peittämään niitä. Vesi on turvallisin paikka vastasyntyneille poikasille, sillä maalla pikkuhippo joutuu helpommin nälkäisten petojen saaliiksi. Silti emon on oltava alati valppaana krokotiilien vuoksi.

Leppoisasta ulkomuodostaan huolimatta virtahevon pinna palaa helposti. Naaraspuoliset tulistuvat, jos joku uhkaa niiden poikasia, uroot hermostuvat, jos niiden reviirille tunkeudutaan. Virtahepoa pidetään yhtenä Afrikan vaarallisimmista eläimistä, vaikka se on kasvissyöjä. Toisen uroon reviirille tunkeutuminen katsotaan loukkaukseksi, jota ei voi painaa villaisella, ja dokumentissa nähdään, kuinka kaksi hurjistunutta virtahepoa taistelee aluevesistä. Pahinta on, että taistelun tiimellyksessä jalkoihin saattavat jäädä myös omat poikaset. Emon on pidettävä huolta, että jälkikasvu ymmärtää pysyä loitommalla, kun aikuiset selvittelevät välejään sokean raivon vallassa. Ikävä kyllä tällä kertaa emo ei onnistu, vaan yksi poikasista vammautuu vakavasti.

Dokumentissa tutustutaan myös mm. komeasarviseen puhveliin, haikaroihin ja apinoihin.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Virtahepojen valtakunta (20.4.2013)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu