YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 9.3. klo 18.45 TV1
Uusinta su 10.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Villi Pohjola (Wild Scandinavia)

1/6. Suomi. Pohjoisen Euroopan upeita maisemia ja eläimiä esittelevän saksalaissarjan avausjaksossa tutustutaan metsistään ja järvistään tunnettuun kotimaahamme. Pääosassa on kuitenkin karhu, metsän kuningas.

Maaliskuun puolivälissä talvi on vähitellen vaihtumassa kevääksi, mutta Kainuussa on yhä kylmää ja lumista. Vain arktisiin olosuhteisiin sopeutuneet eläimet selviävät näillä seuduin hengissä. Arat ja harvinaiset ahmat eivät nuku talviunta. Muuan ahma uhkaa pelottomasti haaskan löytänyttä nälkäistä karhua. Satunnainen retkeilijä näkee vain harvoin ahmoja ja ilveksiä luonnossa, sillä ne ovat aktiviisimpia pimeän aikaan.

Suomessa harvinaistunut liito-orava löytää kodin palokärjen vanhasta pesäkolosta. Liito-orava saa yleensä kahdesta neljään poikasta, mutta tällä emolla on vain yksi. Imetysvaiheessa emon on ruokailtava myös päivisin, jotta poikaselle riittäisi maitoa. Liito-orava liitää puusta toiseen etu- ja takaraajan väliin pingottuneen ihopoimun avulla pörröhännän toimiessa peräsimenä.

Järvi-Suomessa elää uhanalainen saimaannorppa, joita elää ainoastaan Saimaan alueella. Luontaisia vihollisia sillä ei ole, mutta sen elinympäristöä uhkaa mm. kaupallinen kalastus, vesistön saastuminen ja metsästys.

Suomi-jaksossa nähdään myös mm. vesilintuja, revontulia ja metsojen soidin. Saksalaisdokumentaristien lisäksi jaksoa ovat kuvanneet suomalaiset Kari Kemppainen ja Jan Henriksson.

Tuotanto: NDR, Saksa.

Selostajana Juhani Rajalin. Halutessasi voit myös valita digiboksilta alkuperäisen Peter Vennin selostuksen ja katsoa sen suomenkielisin tekstein.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Villi Pohjola (09.3.2013)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu