YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 23.2. klo 18.45 TV1
Uusinta su 24.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Afrikan tappajamehiläiset (Killer Bees Of Africa)

Afrikkalainen mehiläiskuningatar koettaa turvata sukunsa jatkumisen keinoja kaihtamatta, mutta Kenian kuivalla savannilla se ei aina ole helppoa. Majesteettinen norsu on myös pulassa kuivuuden pitkittyessä.

Dokumentin alussa mehiläispesä on käymistilassa. Vanha kuningatar on kuollut, ja kaksi kilpasiskoa taistelee yhdyskunnan ykköspaikasta. Mutta johtajia voi olla vain yksi, joten taistelua jatketaan kuolemaan saakka. Hengissä selvinneestä tulee pesän ainoa valtiatar, joka ei jätä ketään epätietoiseksi uudesta asemastaan.

Mehiläiskuningattaren on varmistettava kuninkaallisen sukunsa jatkuminen ja tuhottava kilpailijat, ennen kuin ne tuhoavat hänet. Uhkia on lukuisia, mutta pahin niistä on luontoäiti itse. Saharan läheisyys tuo kuumia tuulia ja tappavaa kuivuutta tämän mehiläiskuningattaren kotiseudulle, joka sijaitsee aivan lajin elinympäristön reunalla. Jokainen kynnellekykenevä pakenee kuivuutta – myös norsulauma. Kuten mehiläisten, norsujenkaan johtajaksi ei synnytä, vaan paikka täytyy ansaita.

Dokumentissa seurataan kahden afrikkalaisen eläinlajin, pienen ja valtavan suuren, arkea sekä matkaa kuumalta ja kuivalta aavikolta vehreään metsään. Kuinka mehiläisyhdyskunta selviää voron tihutöistä, kun heiltä viedään suurella työllä kerätyn hunajan?

Tuotanto: BBC, Iso-Britannia 2012.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Afrikan tappajamehiläiset (23.2.2013)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu