YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 26.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 27.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Kukoistavat ekosysteemit (How Nature Works)

1/4. Viidakot. Maailmassa on paikkoja, jotka kuhisevat elämää, mutta mikä tämän luonnon yltäkylläisyyden oikein saa aikaan? Avaran luonnon uudessa sarjassa tutustutaan siihen, miten eliöt vaikuttavat asuinympäristöönsä, miten pedot säätelevät eläinpopulaatioita ja miksi jotkut lajit ovat niin tärkeitä, että niiden tuhoutuminen aiheuttaisi ketjuna etenevän katastrofin.

Elämä perustuu erilaisiin riippuvuussuhteisiin ja yhteyksiin – jotka voivat olla joskus yllättäviäkin. Sarjassa selviää mm. miksi brasilialainen pähkinäpuu tarvitsee menestyäkseen muuatta jyrsijää, miksi norsut ovat tärkeitä itäafrikkalaisille ruohotasangoille, ja miten koralliriutta hyötyy sienieläinten ja karettikilpikonnien läheisyydestä. Kytkösten ymmärtäminen saattaa auttaa ihmiskuntaa tekemään oikeita päätöksiä luonnon säilyttämiseksi.

Ensimmäisessä jaksossa tutustutaan mm. Panaman kanaalin tuntumassa sijaitseviin sademetsiin, jotka ovat lintubongarin paratiisi. Käyränokkainen kolibri on varsinainen lentotaituri, sillä se on ainoa lintu maailmassa, joka osaa lentää myös takaperin. Taitoa tarvitaankin, sillä kolibrin jalat ovat niin lyhyet, ettei niistä ole kävelijöiksi. Jatkuva ilmassa pysyminen tarkoittaa myös sitä, että niiden täytyy nauttia valtavia määriä ravintoa.

BBC:n ja National Geographicin yhteistuotanto vuodelta 2012.

Lukijana Tuija Westerholm.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Kukoistavat ekosysteemit (26.01.2013)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu