YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 15.12. klo 18.45 TV1
Uusinta su 16.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Laguuni aikojen alusta (The Lost Lagoon)

Mosambikin rannikolla sijaitseva Pomenen laguuni on tuhansia vuosia vanha. Rannikon väkivaltainen historia on osaltaan vaikuttanut siihen, että laguuni on säilynyt koskemattomana. Vuoroveden vaihtelu lisää entisestään eliömaailman runsautta. Merikasvien lomassa elää kokonainen yhteisö kummajaisia, joita ihmiset eivät vielä tunne kovin hyvin.

Eläimet ovat kehittäneet omaperäisiä selviytymiskeinoja, kun vuorovesi muuttaa niiden ympäristöä ja siirtää niitä paikasta toiseen. Vedenpohjan juurakot ovat pikkukalojen suojalinnake, jonne isot petokalat eivät pääse. Ravut ovat oppineet naamioitumaan sulautuakseen meriruohoihin. Ne kietoutuvat esimerkiksi levään, sieniin tai merivuokkoihin hämätäkseen vihollisia ja myös napsiakseen suojakilvestään välipalaa.

Aamulla vuorovesi vie veden takaisin merelle, ja tasanko jää paljaaksi. Sotilasravut tulevat esiin laskuveden aikaan. Niillä on muutama tunti aikaa syödä vuoksiaallon myötä tullutta ravintoa, ennen kuin rapujen viholliset saapuvat vuoroveden mukana.

Härkähai ui laguunin vesissä ja synnyttää siellä poikasensa. Laguunin suulla vierailevat myös seepra- ja tiikerihai. Vuoroveden noustessa laguuniin tulvii uutta ravintoa. Dokumentissa vanha kalastaja toimii oppaana tursaiden, seepioiden ja samettikalojen maailmaan.

Lukijana Liisa Syrjälä. Halutessasi voit valita digiboksista myös englanninkielisen selostuksen David Archerin lukemana.

Tuotanto: Earth Touch, Etelä-Afrikka.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Laguuni aikojen alusta (15.12.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu