YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 8.12. klo 18.45 TV1
Uusinta su 9.12. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Pahkasian pahnue (Mother Warthog)

Botswanassa elävä pahkasikaemakko on rohkeuden perikuva huolehtiessaan jälkikasvunsa turvallisuudesta. Poikkihammas on pienen sikaperheen matriarkka, joka porsi kolme kuukautta sitten kolme tyttöpossua. Se ei ole koskaan saanut koko pahnuettaan selviämään, vaan villipedot verottavat joka vuosi joukkoa, onhan pikkupossu helppo saalis nopealle kissapedolle. Alle 40 % pahkasian porsaista elää yksivuotiaiksi.

Aukealle paikalle hyökätessään leijona tai leopardi ei välttämättä pärjää pahkasialle, joka on nopea juoksija, ja isommat kissaeläimet luopuvat usein kisasta, jos helpompikin saalis on näköpiirissä. Pienemmät kissapedot ovat vaarallisempia, sillä esimerkiksi gepardi kykenee jahtaamaan pahkasian näännyksiin.

Pahkasika käyttää maakoloja ja luolia suojautuakseen villipetoja vastaan. Parhaiden yöpymisluolien suuaukko on ahdas, mutta sisälle mahtuu koko possuperhe nukkumaan. Kuivasta kaudesta huolimatta ruoho on säilynyt rehevänä, ja niityt houkuttelevat perheen syömään, mutta tarkkaavaisuus ei voi koskaan raueta täysin. Pedot osaavat käyttää pienimpiäkin heikkouksia hyväkseen. Kuinka käy pahkasian pahnueen?

Suomenkielinen selostus: Jarmo Heikkinen. Halutessasi voit myös valita näyttelijä Rosie Cavalieron alkuperäisen, englanninkielisen selostuksen ja katsoa dokumentin suomenkielisin tekstein.

Tuotanto: Aquavision TV Productions, Etelä-Afrikan tasavalta.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Pahkasian pahnue (8.12.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu