YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 3.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 4.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Pyreneiden vuoristossa (Wild Pyrenees)

Espanjan ja Ranskan rajaseudulla kohoava Pyreneiden vuoristo on monen harvinaisen kasvin ja eläimen kotiseutua. Karhujen ja partakorppikotkien lisäksi vuorten rinteillä temmeltävät runsaslukuisina myös poikasiaan paimentavat murmelit. Niittyjen kukkaloisto puhkeaa kuin yhdessä yössä, kun katkerot ja kämmekät alkavat kukkia sopivan kevätsään koittaessa. Kahden vuoden ajan kuvattu dokumentti näyttää lumoavan Pyreneiden neljä vuodenaikaa.

Ilves ehdittiin jo metsästää sukupuuttoon Pyreneiltä, mutta kissapetoja on tuotu Ranskan puoleisille Pyreneille, jotta kannat saataisiin elpymään. Uudempi tulokas on myös murmeli, joka istutettiin vuoristoon 1940-luvulla. Ne valloittivat nopeasti koko Keski-Pyreneet. Kevätaurinko houkuttelee ne onkaloistaan. Talven aikana huvennut paino on kerättävä takaisin, ja siksi murmeli käyttää suuren osan kesästä syömiseen.

Alueilla on yöpynyt tuhansia kurkia. Ne ovat talvehtineet etelässä, mutta palaavat nyt asuinsijoilleen Keski-Eurooppaan. Pyreneet ne ylittävät vasta, kun voimakkaat pohjoistuulet taukoavat. Parvi on odottanut sopivaa tilaisuutta jo muutaman viikon. Tänään lentosää kolmen ja puolen kilometrin korkeudessa on hyvä, ja matka voi jatkua.

Dokumentin selostaa Tuomo Holopainen. Halutessasi voit valita digiboksista myös saksankielisen selostuksen. Alkuperäisen dokumentin selostaa Gert Heidenreich.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Pyreneiden vuoristossa (3.11.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu