YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 29.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 30.9. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Skotlannin ylämailla (The Hidden Highlands)

Skotlannissa, Beinn Eighe-vuoren juurella sijaitsee henkeäsalpaavan kaunis Loch Mareen järvi. Alueen syrjäinen sijainti takaa eläimille rauhaisan turvapaikan, mutta taistelu ravinnosta käy sielläkin kiivaana.

Jylhät vuoristomaisemat ovat monelle eläimelle vaikeakulkuisia, mutta siellä elää useita Iso-Britannian harvinaisimpia lintuja. Keväällä järvellä kuuluu kuikan kaikuva kutsuhuuto. Seutu tarjoaa vesilinnuille hyviä pesintäpaikkoja, tosin runsaiden sateiden takia on aina vaara, että nouseva vesi vie pesän mennessään. Merikotkia ei ollut seudulla sataan vuoteen, kunnes sinne siirrettiin pohjoismaisia merikotkia. Nyt vaikuttavan näköinen lintu on kotiutunut taas Skotlantiin.

Loch Mareen saariin liittyy monia synkkiä taruja. Perimätiedon mukaan saariin haudattiin vainajia, jotta ne olisivat susilta turvassa. Kerrotaan myös tarinoita pakanajumalien palvomisesta ja härkien uhraamisesta saarilla. Pahamaineisin saarista, Isle Maree, ei näytä olevan merikotkienkaan lempipaikka, mutta läheiselle männikkösaarelle on muuttanut nuori kotkaperhe. Linnut asuvat samassa pesässä vuodesta toiseen, ellei niillä ole mitään syytä muuttaa.

Kauriille olot ovat kovat, sillä sateinen, tuulinen ja kylmä ilmasto vaikeuttaa niiden ravinnonhankintaa, ja nälkäiset merikotkat väijyvät vasoja. Sääskiparvet voivat olla sietämätön riesa, mutta toisaalta moni eläin syö sääskiä tai niiden toukkia. Eräs näistä on komea sudenkorento, jonka toukat kehittyvät täällä kesäkuun sateiden aikaan.

Dokumentin selostaa Juhani Rajalin. Halutessasi voit valita digiboksista myös englanninkielisen selostuksen. Ohjelman tehnyt luontokuvaaja Fergus Beeley selostaa itse alkukielisen dokumentin.

Tuotanto: BBC

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Skotlannin ylämailla (29.9.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu