YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 14.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 15.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Paviaanin tarina (A Baboon's Tale)

Zimbabwen ylätasangoilla asustavan keltapaviaanilauman elämä sujuu rauhaisasti, kunnes naapuriklaanin alfauros saapuu riidanhaluisena paikalle. Riitoja syntyy myös lauman sisällä, kun ravinto käy kuivuuden takia vähiin.

Heimon alfauros ja –naaras saavat kaksoset, mikä on harvinaista paviaaneille. Poikasten kuolleisuus on kuitenkin näillä seuduin suuri: vain joka neljäs paviaani elää kauemmin kuin vuoden vanhaksi. Vaikka tilastojen valossa paviaanikaksosilla ei ole paljoa toivoa, niiden mahtavat vanhemmat saattavat avittaa jälkeläisiään hyvän elämän alkuun.

Mutta Sambesin töyräillä etuoikeudet voi menettää yhtä helposti kuin ne on saavuttanut. Naapuriheimon suuri paviaaniuros on päättänyt haastaa alfauroksen. Nopeassa mutta ratkaisevassa taistelussa hallitseva uros syöstään vallasta, ja sen koko heimo joutuu kaaoksen valtaan. Entisen alfauroksen kaksoset eivät ole enää turvassa, ja kaiken lisäksi uros on iskenyt silmänsä poikasten emoon. Poikasia ei ole vielä vieroitettu emostaan, ja sitä ennen naaras ei voi paritella. Uutta alfaurosta ei tilanne miellytä.

Sadekausi on myöhässä, ja kuivuus on kestänyt jo kahdeksatta kuukautta. Ruuasta kilpailu nostaa heimon sisäiset kiistat pinnalle, ja liittolaisuudet, joita pidettiin sitovina, alkavat purkautua. Toinen kaksospojista kuolee, ja eloonjääneen on selvittävä veljensä kuolemasta, isänsä karkotuksesta ja emonsa uudesta kumppanista.

Suomenkielinen selostus: Liisa Syrjälä. Halutessasi voit valita digiboksista myös englanninkielisen selostuksen. Alkuperäisen selostuksen lukee brittinäyttelijä Hakeem Kae-Kazim, joka on tuttu mm. elokuvasta Hotelli Ruanda.

Tuotanto: Africa Wildlife Films sekä Devillier Donegan Enterprises. Etelä-Afrikka 2003.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Paviaanin tarina (14.4.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu