YLEn linkkejä
YLE TV1
copyright: YLE Kuvapalvelu

Lauantaina 7.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 8.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Rotkolaakson simpanssit (Chimps Of The Lost Gorge)

Ugandassa Kyamburan rotkon simpanssit ovat suuren ratkaisun edessä. Ihmisasutusten vuoksi puita on kaadettu niin paljon, että savanninkaistaleen yhteys suurempaan metsään on katkennut. Muuan simpanssiheimo on elänyt tällä eristyneellä savannilla lähes 15 vuotta. Uskaltavatko ne lähteä etsimään ruokaa petoja kuhisevalta savannilta?

Päästäkseen takaisin metsään, josta ne olivat alun perin kotoisin, niiden pitäisi nyt ylittää kahdeksan kilometrin ihmisasutus. Toistaiseksi se on yrittänyt kituuttaa pienellä savannilla, mutta kova elämä on vaatinut veronsa, ja aiemmin mahtava heimo on kutistunut 20 simpanssiin. Sisäsiittoisen heimon on pian pakko tehdä valinta: paeta laajemmille asuinsijoille tai tuhoutua. Heimon kaikki kuusi äitiä ovat synnyttäneet vain urossimpansseja, joten näillä ei ole kumppania kasvaessaan aikuisiksi.

Ruuanhankinta on vaikeaa pitkässä heinikossa, ja toisinaan simpanssien on uskaltauduttava kahdelle jalalle, vaikka kissapedot ja puhvelit partioivat kaikkialla. Myös simpanssiheimon sisällä kuohuu: alfaurokselle löytyy haastajia, ja 16-vuotias raskaana oleva naaras lähtee hormoniensa ajamana turvapaikastaan tarkoituksenaan ylittää savanni. Pääseekö hän metsään vai joutuuko sitä ennen leijonien saaliiksi? Kaiken huipuksi heimo kohtaa kauhun, joka on pelottavampi kuin kaikki seudun pedot yhteensä: tulipalon.

Tuotanto: BBC yhteistyössä Animal Planet, 2010.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Rotkolaakson simpanssit (7.4.2012)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu