YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 19.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 20.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Himalaja (Himalayas)

Himalaja on lumileopardien ja himalajansusien kotiseutua. Lumihuippuisten vuorten rinteillä viljellään myös riisiä, ja ihmiset harjoittavat siellä ikiaikaisia riittejään. Matka vuoristoon alkaa Pakistanista. Kun jääpeite pikkuhiljaa laskeutuu yhä alemmaksi vuorta, pyhiinvaeltajahindut kylpevät vielä sulana pysyneessä vedessä palvoakseen vuorta ja vettä elämän antajana.

Moni lintu jää korkeiden vuorten vangiksi, mutta tiibetinhanhet lentävät tyynesti Mount Everestin yli muuttomatkallaan jopa yhdeksän kilometrin korkeudessa. Kurkien ja hanhien matkassa saavutaan Tiibetin tasangolle, josta saa alkunsa neljä suurta jokea: Jangtse, Keltainenjoki, Yarlung ja Mekong. Itään päin virratessaan ne ohittavat Himalajan ja uurtavat syviä rotkoja Yunnaniin, Etelä-Kiinaan. Trooppisissa metsissä asuu norsuja ja leopardeja.

Heinäkuussa lämpötila putoaa ja alkaa sataa lunta. Tämä käynnistää monsuunin, jota ilman puoli Aasiaa muuttuisi autiomaaksi. Hedelmällistä maata huuhtelevat monsuunisateet ovat elintärkeitä maanviljelykselle ja seudun eläimille.

Tuotanto: BBC ja Thirteen/WNET New York, 2010

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Himalaja (19.11.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu