YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 5.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 6.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Lohikäärmevuoret (Africa's Dragon Mountains)

Etelä-Afrikan Lohikäärmevuorten synty oli raju tapahtuma. Noin 160 miljoonaa vuotta sitten Afrikan ja Antarktiksen manner erkani Gondwanasta, ja näin purkautunut laava kovettui basalttikallioiksi. Kaikkein kovin basaltti päällystää yhä Lohikäärmevuorten huippuja. Vuorijono on yli tuhat kilometriä pitkä, ja sanotaan, että vain korppikotkat viihtyvät pahamaineisilla huipuilla. Silti moni eläinlaji on sopeutunut elämään täällä.

Vuorten laaksoissa elää hirviantilooppeja eli elandeja, joita paikalliset taiteilijat ovat ikuistaneet vanhoihin kalliomaalauksiin. Vaikka kookkaat elandit eivät näytä synnynnäisiltä kiipeilijöiltä, ne lähtevät silti joka vuosi kiipeämään korkealle maailman katolle. Matkaa uusille laitumille vaikeuttavat rinteitä partioivat pedot, sakaalit ja servaalit sekä haaskoja kärkkyvät korppikotkat, mutta teräväsarviset emät suojaavat nuoria vasikoita vihollisten hyökkäyksiltä.

Sää vaihtelee nopeasti ja haittaa elandien ravinnonsaantia. Tavallisesti niin kaivattu sade hidastaa elandien kulkua ja muuttaa niiden syömän ruohon vähemmän ravitsevaksi. Niinpä on pakko jatkaa matkaa yhä korkeammalle, missä ruoho on yhä tuoretta.

Oikukas vuoristo näyttää hurjan luonteensa kuin lohikäärme ikään: välillä lämpötila painuu niin alas, että nuorimpia elandeja uhkaa hypotermia, välillä rajut ukonilmat sytyttävät metsäpaloja, jotka saattavat levitä monen kilometrin alueelle. Eikä vuori ole vieläkään näyttänyt kaikkea voimaansa, sillä tulimyrskystä vehreille laitumille selvinneet elandit joutuvat seuraavaksi lumimyrskyn kouriin. On arvioitu, että alle puolet elandeista selviää ensimmäisestä elinvuodestaan. Mutta siitä selvinneille on nyt luvassa paremmat ajat, sillä kevät on koittamassa.

Tuotanto: ORF/Africa wildlife Film/WNET/Fremantle, Itävalta.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.00.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Lohikäärmevuoret (5.11.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu