YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 29.10. klo 18.45 TV1
Uusinta su 30.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Namibin mangustit (Namib Meerkats)

Namibin autiomaasta löytyy niin pieniä kuin suuriakin petoja. Täällä elävän mangustiklaanin on ponnisteltava äärimmilleen selviytyäkseen päivästä karussa ja kuumassa elinympäristössään. Uhkana ovat shakaalit, petolinnut ja käärmeet, mutta onneksi mangustit osaavat pitää puolensa. Niillä on aina vartija pitämässä elinympäristöä silmällä, eivätkä ne epäröi taistella vastaan, jos on pakko. Lauman jokaisella jäsenellä on oma tehtävänsä, joka liittyy joko ruuan hankintaan, poikasten hoitamiseen tai pedoilta suojautumiseen.

Mangustin elämä on varsin kurinalaista, ja päivärutiineista pidetään kiinni. Lauman mangusteista osa keskittyy ruokatarpeiden hankintaan tutkimalla lähiympäristöä pesien tuntumassa. Jos syötävää ei löydy, lauma muuttaa viereiselle ruohoalueelle. Erilaiset hyönteiset, liskot, skorpionit ja munat kelpaavat mangustin ruokalistalle.

Mangustit ovat sekä saalistajia että saalistettavia, mutta ne toimivat yhdessä selviytyäkseen hengissä. Neuvokas mangusti voi hätistää kotkan pois ja jopa tappaa kobran. Ne voivat jopa liikkua tiukasti kylki kyljessä siinä toivossa, että vihollinen luulisi mangustilaumaa yhdeksi suureksi eläimeksi. Mangustit ovat myös aina liikkeessä ja vaihtavat pesäkoloaan usein. Esimerkiksi hylätyt termiittikeot kelpaavat muuttavalle mangustille. Uusi pesuekin on opetettava varomaan valppaita saalistajia. Millainen vuosi näillä mangusteilla on edessään?

Tuotanto: National Geographic

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 14 päivää.

Testaa tietosi: Namibin mangustit (29.10.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu