YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 22.10. klo 18.45 TV1
Uusinta su 23.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Emot ja eläinpienokaiset (Wild Mothers and Babies)

Millaisia ovat ensimmäiset päivät vastasyntyneiden eläinlasten maailmassa? Emon turvissa pienokaisten on hyvä olla, mutta omatkin lajikumppanit voivat olla uhkana. Miten emot suojelevat jälkeläisiään?

Jos eläin synnyttää vain muutaman poikasen elämässään, jälkeläinen saa osakseen suurta huolenpitoa. Toisaalta silloin poikaset eivät myöskään kehity yhtä nopeasti ja ovat avuttomampia, mikä altistaa ne vaaroille, joita vastaan täysikasvuiset eläimet joutuvat päivittäin taistelemaan. Poikasella ei kuitenkaan ole mahdollisuutta selviytyä vielä omin neuvoin.

Uhka ei välttämättä tule aina ulkopuolelta. Poikaset voivat herättää mustasukkaisuutta, ja lapsenmurha on tavallista eläinmaailmassa. Urosleijonat pitävät arvovallastaan kiinni epätoivoisella hurjuudella ja saattavat tappaa leijonanpennut, jos epäilevät vähääkään isyyttään. Eräs apinalaji on tunnettu siitä, että poikaset kuolevat usein lajitoverinsa käpälissä.

Emon ja poikasten välisen suhteen ymmärtäminen avaa eläimen käyttäytymistä ja tunne-elämää ainutlaatuisella tavalla. Avaran luonnon dokumentti perehtyy mm. norsujen, virtahepojen, leijonien ja kalojen emoihin ja poikasiin.

Tuotanto: BBC, 2009

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Testaa tietosi: Emot ja elainpienokaiset (22.10.11)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu