YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 1.10. klo 18.45 TV1
Uusinta su 2.10. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Ngorongoron kraatteri (Unlikely Eden: Ngorongoro Crater)

Kuivana kautena Luoteis-Tansanian savannilla luonto kuihtuu, ja alueen eläinten on pakko lähteä ruuan perässä muualle. Ngorongoron kraatteri on alueen keskellä sijaitseva vihreä keidas, jonka sisällä oleva kosteikko ei kuivu edes kuumimpaan aikaan. Sen halkaisija on liki 20 km, ja sen keskustassa pulppuavat lähteet takaavat villieläimille paratiisimaiset olot. Keskellä autiomaata kraatteri onkin kuin toinen maailma, mutta miksi se sijaitsee juuri täällä, näin epätodennäköisessä paikassa?

Illan Avara luonto perehtyy alueen harvinaisiin eläimiin, kuten pensassarvikuonoihin, virtahepoihin, leijoniin ja gepardeihin. Sarvikuonon sarvea pidetään edelleen joissain maissa tärkeänä lääkkeenä, ja vaikka äärimmäisen uhanalainen eläin on rauhoitettu, sitä uhkaavat salametsästäjät heti, kun se poistuu kraatterin ulkopuolelle.

Kuumepuiden piikikäs ”puolustusjärjestelmä” ei nälkäisiä eläimiä pelota. Apinoille maistuu puun lehdet ja siemenkodat, ja ne väistelevät taitavasti teräviä piikkejä. Norsut repivät puun kuorta, ja kymmenien metrien korkuiset puut tarjoavat myös suojaa paahteelta. Viikunapuu on paviaanien suosikki, mutta ne eivät ole nirsoja ruokansa suhteen. Kuivan kauden lähestyessä itse kunkin on sopeuduttava yksipuolisempaan ravintoon.

Tuotanto: NHK, Japani 2010

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Testaa tietosi: Ngorongoron kraatteri (1.10.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu