YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 11.6. klo 18.45 TV1

AVARA LUONTO: Nisäkkäiden maailma

TV1 tarjoaa Avaran luonnon katsojille David Attenborough’n fantastisen 10-osaisen suursarjan, joka juhlisti samalla arvostetun luontotoimittajan 50-vuotista uraa BBC:ssä.

Nisäkkäiden maailma (The Life of Mammals) johdattaa tutustumaan kaikenkarvaisiin nisäkkäisiin, kasvinsyöjiin, saalistajiin ja jyrsijöihin. Nisäkkäiden maailma on suurin koskaan tuotettu luontosarja, joka on omistettu yksinomaan nisäkkäille. Visuaalisesti upea toteutus tarjoaa katsojalleen maailmanympärimatkan Attenborough’n seurassa. Sen aikana tulee tutuksi maailman nisäkäslajien hämmentävä monimuotoisuus ja kirjo: pikkuruisesta kääpiöpäästäisestä jättimäiseen sinivalaaseen kaikki kuuluvat samaan tasalämpöisten, imettävien nisäkkäiden ryhmään. Kuinka nisäkkäät ovat onnistuneet valloittamaan maapallon jokaisen kolkan?

Ensimmäisessä jaksossa käsitellään niitä ominaisuuksia, jotka ovat tehneet nisäkkäistä, myös meistä ihmisistä, maapallon valtiaita. Tasalämpöisyytensä ansiosta naalit, nokkasiilit, pussisaukot ja monet muut ensimmäisessä jaksossa tavattavat eläimet kykenevät elämään hyvin vaihtelevissa olosuhteissa. Nisäkkäiden toinen erityispiirre on niiden kyky ruokkia pienokaisia omalla maidollaan. Ohjelman aikana saamme ensimmäistä kertaa todistaa juuri kuoriutuneen vesinokkaeläimenpoikasen ja sen emon herkkää imetyshetkeä.

Seuraavassa jaksossa pääosaa näyttelevät hyönteisravintoon erikoistuneet saalistajat kuten jättiläismuurahaiskarhut ja Uuden-Seelannin lepakot. Kolmannessa osassa tavataan eksoottisia kasvinsyöjiä. Muun muassa tapiirit ja piiskujänikset ovat oppineet keinon hyödyntää myös myrkyllisiä kasveja. Neljännessä jaksossa esittäytyy jyrsijöiden aateli. Viidennessä osassa kuljetaan lihansyöjien jäljillä, tutkitaan petojen pyyntitapoja ja etsitään harvinaista Siperian tiikeriä.

Edellisen kerran suursarja on esitetty TV1:ssä vuonna 2003.

Tekstitys Teksti-tv:n s. 333. Svensk text i Text-tv s. 778.

Nisäkkäiden maailma -sarjaa ei uusita sunnuntaiaamuisin. Sunnuntaisin 5.6. - 7.8.2005 nähdään muita luonto-ohjelmien uusintoja.

Testaa tietosi: Nisäkkäiden maailma (11.6.2005)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu