YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 20.8. klo 18.45 TV1
Uusinta su 21.8. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Sademetsän salaisuudet (Rainforest: the Secret of Life)

Sademetsissä on ollut elämää kauan ennen kuin ihminen ilmaantui maapallolle. Silloin useimmat maapallon mantereet olivat kiinni toisissaan. Eteläisellä pallonpuoliskolla sijainnutta jättiläismannerta kutsuttiin Gondwanaksi. Se muodostui nykyisestä Afrikasta, Etelä-Amerikasta, Intiasta, Australiasta, Arabiasta, Madagaskarista, ja Antarktiksesta. Sittemmin Gondwana on hajonnut moneksi eri maanosaksi, ja myös sademetsät ovat ajelehtineet erilleen.

Sademetsät ovat olleet avainasemassa lajien kehityksessä miljoonien vuosien ajan, mutta ne ovat olennaisia myös maapallon tulevaisuuden kannalta. Ne ovat maapallon runsaimpia ja monimuotoisimpia elinympäristöjä, joissa on tallella valtavat määrät geeniperintöä.

Avaran luonnon dokumentissa nähdään tänään mm. komean lyyrypyrstön sekä lavastajan parittelurituaalit. Pienehköllä lavastajalla on erikoinen tapa löytää kumppani. Koiraslinnut rakentavat risuista lehtimajoja, joita ne koristelevat kukilla, marjoilla ja lehdillä. Se, joka on tehnyt hienoimman majan, saa paritella naaraan kanssa.

Tuotanto: ABC.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.05.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Testaa tietosi: Sademetsän salaisuudet (20.8.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu