YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 13.8. klo 18.45 TV1
Uusinta su 14.8. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Älyä kuin apinalla? (Clever Monkeys)

Millainen on lakkimakien yhteisö, ja kuinka kapusiiniapinat korjaavat satoa pähkinäfarmiltaan? Apinat ovat nokkelia ja uteliaita oppimaan uusia asioita, aivan kuin me ihmisetkin...

Apinoilla on vilkas mielikuvitus, hyvä muisti ja oppimiskyky. Ne ovat levinneet lähes yhtä laajalle kuin ihmiset, ja niillä on runsaasti samoja piirteitä kuin meilläkin. Dokumentissa tutkitaan, miten apinat kasvattavat jälkikasvuaan. Vaikka vaistot toimivat jo lapsena, apinoiden on opittava yhteisönsä säännöt ja kulttuuri, aivan kuten ihmislasten. Näyttää siltä, että ihmisen käyttäytymisen ydinasiat löytyvät myös kaikilta apinoilta.

Sri Lankan makakeilla on hyvin monimutkaiset säännöt, jotka koskevat rakkautta, yhteiskuntaa ja yksilön asemaa. Ne houkuttavat makakit usein pettämään, huijaamaan tai harrastamaan salasuhteita. Brasilian kapusiiniapinat taas syövät simpukoita, käyttävät hyväkseen lääkekasveja päästäkseen eroon loisista ja syövät hiiltä parantaakseen ruuansulatusta. Paviaaneja pidetään apinoista älykkäimpinä, mutta niille on kehittynyt monia stressin oireita.

Tuotanto: BBC 2010.

Testaa tietosi: Älyä kuin apinalla? (13.8.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu