YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 5.3. klo 18.45 TV1
Uusinta su 6.3. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Seepramangustien joukko (Bandits of Selous)

Tansaniassa, Selousin kansallispuistossa seepramangustien on valppaasti silmäiltävä ympärilleen ravintoa etsiessään, sillä saalistajat vaanivat. Joukkiota johtaa kuusivuotias matriarkka Ela, jolla on täysi työ huolehtia klaanistaan.

Seepramangustit ovat kookkaampia, nopeampia, älykkäämpiä ja rohkeampia kuin niiden serkut, Me mangustit –sarjassa nähdyt nelisormimangustit, mutta kovat ajat ovat edessä. Pienet nisäkkäät joutuvat tulemaan toimeen lähistöllä asustavien saalistajien kanssa, sillä alueella vaeltaa mm. norsuja, leijonia, puhveleita sekä Afrikan suurin villikoirakanta. Niinpä mangustit ovat aina liikkeessä, ja kotikolot vaihtuvat uusiin pesiin tasaisin väliajoin. Ne ovat myös valmiita taistelemaan tarvittaessa: sisukkaan seepramangustin tiedetään taistelleen kotkaa vastaan ja jopa tappamaan kobran.

18-päistä mangustilaumaa koettelee myös ankara Afrikan ilmasto. Pitkä kuiva kausi päättyy voimakkaisiin rankkasateisiin, eikä elämä ole helppoa. Siksi lauma toimii yhteistyössä selvitäkseen hankaluuksista. Jokaisella täysikasvuisella mangustilla on oma tehtävänsä pienempien kaitsijana, ruuan hankkijana tai petoeläinten tarkkailijana.

Tuotanto: National Geographic.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 14 päivää.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Seepramangustien joukko (5.3.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu