YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 26.2. klo 18.45 TV1
Uusinta su 27.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Delfiiniarmada (Dolphin Army)

Delfiini toisensa jälkeen liittyy joukkoon, kunnes mahtava armada on koossa. Tuhansien delfiinien parvea johtaa 30 naaraan ryhmä, joka koostuu raskaana olevista delfiineistä tai delfiiniemoista, jotka opettavat jälkikasvuaan nappaamaan sardiineja. Delfiiniarmada on matkalla Etelä-Afrikan rannikolle herkuttelemaan sardiineilla ja kalmareilla.

Delfiiniemot imettävät poikasiaan, mutta itse ne syövät kymmenen kiloa kalaa päivässä. Yhteistyö ja keskinäinen viestintä auttavat niitä ruuanhankinnassa. Sardiinit ja kalmarit kuuluvat niiden herkkuruokiin.

Kerran vuodessa sardiinit kerääntyvät yhteen valtavaksi 15 kilometriä pitkäksi laumaksi, joka saa delfiinit kokoontumaan yhteen ja saalistamaan sardiineja laumana. Mutta he eivät ole yksin. Veden yllä lentävät kapinsuulat paikantavat sardiiniparven ja paljastavat sijainnin delfiineille. Vaaralliset hait seuraavat delfiinijoukkoa päästäkseen osille saaliista. Delfiinien etujoukon on jäätävä odottamaan lisävahvistusta, muuten satapäinen hailauma saattaisi käydä poikasten kimppuun. Kun loputkin armadasta on saapunut paikalle, delfiinejä on kymmenen yhtä haita vastaan ja ne voivat lähteä sardiinijahtiin.

Kun sardiinilauma alkaa pikkuhiljaa hävitä, delfiiniarmada on muuttunut. Nuoret delfiininpoikaset palaavat takaisin kotivesilleen kokeneina saalistajina, ja voimakkaat delfiininaaraat liittyvät keväällä taas urosdelfiinien seuraan parittelemaan. Ennen pitkää delfiiniarmadassa on taas uutta väkeä.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 14 päivää.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Delfiiniarmada (26.2.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu