YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 12.2. klo 18.45 TV1
Uusinta su 13.2. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Pohjanmeri (Wild North Sea)

Britteinsaarten ja Euroopan mantereen luoteisosien välissä sijaitseva Pohjanmeri on kesäisin tyyni, mutta keväisin ja syksyisin on moni laiva haaksirikkoutunut sen myrskyissä. Millaisia näkymiä meriluonnosta löytyy?

Pohjanmeren pohjoisin kolkka sijaitsee Norjan vuonojen tuntumassa. Viimeisimmän jääkauden merkit ovat täällä selvästi näkyvissä, kun jäävirrat halkovat jylhiä vuoria. Vuokot kukkivat meren rannoilla, ja syvissä vesissä ui lohia ja pyöriäisiä.

Pohjanmeren eteläosassa kohoavat Doverin valkeat liitukalliot. Täällä Englannin kanaali on kapeimmillaan, ja laivareitti Doverista Calais’hiin Ranskaan on yksi maailman vilkkaimmista.

Syvimmillään vain 70 metriä syvän meren rannoilla elää rapuja, muuttolintuja ja suuria hyljeyhdyskuntia. Suulat ja lunnit asuttavat Skotlannin rannikon rauhallisimpia seutuja. Pohjamerellä ui myös planktonia syövä jättiläishai, joista pisimmät ovat jopa kymmenmetrisiä. Mutta ihmisten asumuksille Pohjameri on uhka, sillä vuoroveden aiheuttama eroosio uhkaa ihmisten asumuksia meren saarten kalastajakyliä ja lomakeskuksia.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 14 päivää.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Pohjanmeri (12.2.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu