YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 1.1. klo 18.45 TV1
Uusinta su 2.1. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Suuri kiertokulku (Nature's Great Event's)

Uusi BBC:n luontosarja kuvaa suuria luonnonvoimia, jotka saavat alkunsa kenties tuhansien kilometrien päässä, aiheuttavat ketjureaktion ja lopulta muokkaavat maisemaa ja vaikuttavat tuhansien eläinten elämään. Jokainen jakso sijoittuu eri puolille maapalloa. Seuraavissa jaksoissa tarkastellaan mm. eläinlauman matkaa Serengetin tasangolla, Okavangon suiston tulvaa ja sardiinivaellusta.

Ensimmäisen osan teema on suuri lämpöaalto. Talven mentyä valtavat vesimassat lähtevät liikkeelle, ja jäätiköiden sulaminen tietää pulmia jääkarhuperheille. Naalit, sopulit ja linnut osaavat kyllä nauttia arktisesta kesästä. Lyhyt kesä muuttaa arktisen alueen yhdeksi maapallon rikkaimmista seuduista.

Jääkarhu saalistaa pentunsa kanssa lempiruokaansa norppaa. Kevään koittaessa ruokaa on yhä vähemmin tarjolla. Vaikka ruuanhankinta on jään sulaessa totista puuhaa, jääkarhunpentu haluaa vain leikkiä.

Etelänkiislat harjoittelevat lentämään äkkijyrkästä pesästään, josta on 300 metrin pudotus mereen. Pohjoisen kesä on lyhyt, ja kiislojen pitää palata etelään, ennen kuin sää taas kylmenee. Mutta linnunpoikien siivet ovat vielä kehittymättömiä lentämiseen. Monet yrittävät liitää alas mereen turvaan, mutta osa ei pääse perille. Nälkäinen naali odottaa toiveikkaasti rannan tuntumassa.

Kuvausryhmä sattui paikalle poikkeuksellisena vuotena, sillä lämpöaalto ei ollut koskaan ollut yhtä hurja. Merijää ei ollut aiemmin vetäytynyt yhtä paljon tai niin nopeasti. Kesällä 2007 jää hupeni niin nopeasti, että tutkijat ennustivat, että napapiirin kesä voisi olla muutamien vuosikymmenten päästä kokonaan jäätön.

Tuotanto: BBC 2009.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 7 päivää.

Sarjan tekemisestä kertova Suuri kiertokulku-sarjan kuvauksissa Yle TV1:ssä torstaina klo 20.20, sunnuntaina klo 13.30 ja keskiviikkona klo 10.50.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Suuri kiertokulku (1.1.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu