YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 13.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 14.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Venäjä (Wild Russia)

Siperia ulottuu Ural-vuorilta itään peittäen suuren osan Pohjois-Aasiaa. Seutu on täynnä äärimmäisyyksiä: lämpötila voi vaihdella jopa 80 astetta, ja maan sydämessä sijaitsee maailman suurin makeanveden järvi. Sen eläimet ovat sitkeitä ja tottuneet armottomiin sääolosuhteisiin. Tiineet tammat tarpovat paksussa lumessa, salamanterit viettävät suurimman osan elämäänsä jäätyneenä ja makeanveden hylkeet joutuvat kamppailemaan elintilasta.

Vaikka Siperia on maailman kylmin ihmisen vakituisesti asuttama paikka, sen asukastiheys on hyvin pieni. Eläimet ovat kuitenkin sopeutuneet karuun ympäristöön, ja niinpä seudun asukkaat elävät pääosin mm. kasvattamalla poroja tai jakutianponeja.

Jopa valtava Baikaljärvi jäätyy talvella. Sen vesistä löytyy yli tuhat kasvilajia ja 1500 eläinlajia. Yksi makeanveden hylkeistä on baikalinhylje, jota kuvataan nyt ensi kertaa veden alla. Kun kesä lämmittää järveä, hylkeet taistelevat aurinkoisista paikoista kalliorannalla, ja saalista haeskelevat karhut lähestyvät järveä ruuan toivossa.

Tuotanto: NDR, Saksa.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 14 päivää.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Venäjä osa 1 (13.11.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu