YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 18.9. klo 18.45 TV1
Uusinta su 19.9. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Iso Valliriutta (Secrets of the Great Barrier Reef)

Yli 90 % maailman koralliriutoista on kärsinyt ihmisten takia niin paljon, että ne eivät välttämättä koskaan palaa ennalleen. Koralliriutoilla on tärkeä tehtävä biodiversiteetin kannalta, sillä lukuisat meressä elävät lajit hyödyntävät niitä monin tavoin.

Australian Iso Valliriutta on poikkeuksellinen koralliriutta varsinkin kokonsa ja suuren lajikirjonsa vuoksi. Tämän lauantain Avara luonto: Iso Valliriutta (Secrets Of The Great Barrier Reef, USA 2006) vierailee tuolla visuaalisesti upeassa paikassa, mistä löytyy väriloistoa vailla vertaa.

Muutama yö marraskuun täysikuun jälkeen, kun veden lämpötila ja vuorovesi ovat juuri oikealla korkeudella, tapahtuu yksi luonnon ihmeellisimmistä asioista. Valtava määrä Ison Valliriutan lähistöllä elävistä lajeista kutevat yhtä aikaa. Suuret määrät mätiä ja maitia näyttävät veden alla kuin lumimyrskyltä, kun ne kulkeutuvat virtojen mukana silmänkantamattomiin. Meren alla tapaamme myös monia meille eksoottisia lajeja kuten kuukeisarikaloja ja ryhävalaita.

Ohjelma uusitaan sunnuntaina klo 8.05 ja seuraavana keskiviikkona klo 16.

Ohjelma nähtävissä YLE Areenassa 30 päivää.

Suomenkielinen tekstitys Teksti-tv:n s. 333.

Testaa tietosi: Iso Valliriutta (6.8.2011)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu