YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 6.11. klo 18.45 TV1
Uusinta su 7.11. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Pidot rannalla

Joka vuosi Pohjois-Amerikan länsirannikolla toistuu sama hämmentävä näytelmä: luonnon julmimmat ja suurimmat saalistajat kokoontuvat tuhansien kilometrien päästä yhteisiin pitoihin rannikolle. Kutujokiinsa pyrkivät kalat houkuttelevat paikalle niin karhuja kuin ryhävalaitakin. Osansa lohi- ja sillisaaliista ottavat myös merileijonat ja hait, mutta isoimpia petoja saavat pienet karhunpennutkin pelätä. Avaran luonnon dokumentti Pidot rannalla (Death Trap) vie seuraamaan juhlia, joissa kukaan ei jää nälkäiseksi.

Ensimmäiseksi rannikolle saapuu miljoonia kaloja käsittävä silliparvi, ja sen vanavedessä ryhävalaat, jotka uivat vuosittain tuhansien kilometrien matkan vain päästäkseen herkuttelemaan tällä mahtavalla sillisaaliilla. Ryhävalaiden suuhun katoaa kertaheitolla 45 tonnia vettä ja kalaa. Ryhävalaiden vatsalta säästyneet sillit saavat varautua karkaamaan seuraavaksi muuttolintujen ja haiden kynsistä. Sillien kutemisen jälkeen hengenvaaralliselle saalistuskentälle saapuu seuraava parvi – ja uudet pedot. Myös harmaakarhut heräävät näihin aikoihin talviuniltaan ja saapuvat nälkäisinä rannalle hamuamaan omaa osaansa kestityksestä. Saalistajien juhlat huipentuvat lohien saapumiseen.

Jokavuotisen elämän ja kuoleman taistelun aikana kukaan ei ole turvassa. Kalat ovat kaikkien saalista, mutta saalistajat joutuvat itsekin antautumaan moniin vaaroihin saadakseen osansa runsaista kalaparvista.

Huiman luontodokumentin on tuottanut isobritannialainen yleisradioyhtiö BBC.

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu