YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 8.5. klo 18.45 TV1
Uusinta su 9.5. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Legadema, leopardi (Living with Big Cats)

Legedema tarkoittaa valoa taivaalta. Elokuvantekijät Beverly ja Dereck Joubert alkoivat kutsua pientä leopardinpentua sillä nimellä, kun se oli kuusikuukautinen. Sen emo oli lähtenyt saalistamaan, ja kun myrsky puhkesi, salamoiden pelottama leopardinpentu piiloutui Joubertin auton luo turvaan. Sittemmin pantu palasi usein auton alle nukkumaan.

Joubertit alkoivat kuvata leopardinpentua, kun se oli vasta kahdeksan päivän ikäinen. Silloin uskottiin, ettei pentu selviäisi aikuisikään. Sen äiti oli menettänyt aikaisemmat pentunsa petoeläimille. Legadema eli vapaana luonnossa mutta kiintyi erikoisella tavalla kuvaajiinsa.

Joubertit seurasivat Legedemaa kolmen vuoden ajan. Leijonat ovat laumaeläimiä, jotka saalistavat yhdessä, mutta leopardit ovat yksineläjiä. Koska ne ovat myös kooltaan pienempiä kuin leijonat, ne ovat sekä saalistajia että saalistettavia. Joubertit toteavat, että välillä pelotti nähdä, millaisiin vaaroihin pentu joutui, mutta he pitivät silti itselleen 25 vuotta sitten antamansa lupauksen, että eivät koskaan puuttuisi luonnon lakeihin.

Tuotanto: Wildlife Films and National Geographic.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 30 päivää myös YLE Areenassa.

Testaa tietosi: Legadema, leopardi (8.5.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu