YLEn linkkejä
YLE TV1

Lauantaina 24.4. klo 18.45 TV1
Uusinta su 25.4. klo 8.05 TV1

AVARA LUONTO: Tasmanian paratiisissa (A Tasmanian Dream)

Australian osavaltio Tasmania on vehreän luontonsa puolesta täydellinen vastakohta aavikoituvalle mannermaalle, johon se kuului kiinteästi vielä 10 000 vuotta sitten. Irlannin kokoisella saarella asuu alle puoli miljoonaa ihmistä, joten iso osa siitä on edelleen villiä luontoa. Saaren länsipuoli on vuoristoista ja kosteaa: täällä maasto vaihtelee lauhkean vyöhykkeen sademetsistä heinäkauraa kasvaviin nummiin. Maisemaa hallitsee uljas puolitoista kilometriä korkea Cradle Mountain.

Itävaltalaissyntyinen Gustaf Weindorfer ihastui jo yli sata vuotta sitten Tasmaniassa sijaitsevan Cradle Mountainin jylhiin maisemiin. Ne muistuttivat häntä kotimaansa Alpeista ja herättivät hänessä halun suojella maisemaa, jotta kuka hyvänsä voisi tulla sitä ihailemaan. Hän osti satoja eekkereitä maata ja alkoi tuoda sinne turisteja, jotta nämäkin voisivat nauttia laakson kauneudesta. Nyt alueella sijaitsee kansallispuisto, ja kolmasosa saaresta on suojelutoimien piirissä. Avaran luonnon dokumentti esittelee nykypäivän Weindorfereita, jotka ovat innokkaita suojelemaan Tasmanian omalaatuista kauneutta ja esittelemään sitä muille.

Ainoastaan Tasmanialla asunut tasmaniantiikeri on kuollut sukupuuttoon, mutta saarella elää yhä ainoastaan sille tyypillisiä kenguruita, vesinokkaeläimiä ja vompatteja. Monet saaren kasvi- ja eläinkunnasta ovat selvinneet Gondwanan ajoista meidän päiviimme, kuten ns. Tasmanian tuholainen eli uhanalainen pussiahma, jonka kanta tosin on rajusti vähentynyt aivan viime vuosina tuntemattoman sairauden takia.

Tuotanto: ORF, Itävalta.

Ensilähetyksen jälkeen ohjelma on nähtävissä 7 päivää myös YLE Areenassa.

Testaa tietosi: Tasmanian paratiisissa (24.4.2010)

« Takaisin

Sähköpostiosoite
TV1 TV1 TV1 Palaute Ohjelmaopas Urheilu Uutiset Sivukartta YLEn etusivu